Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανάμεσα στους 63 μετανάστες βρίσκονται 7 γυναίκες εκ των οποίων οι 2 είναι εγκυμονούσες και έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Καλαμάτας, 14 παιδιά, 10 αγόρια και 4 κορίτσια κάτω των 16 ετών, εκ των οποίων τα 8 είναι νήπια, και 42 άνδρες. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν στο ιστιοφόρο υπήρχαν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Οι εθνικότητές τους ποικίλουν, αφού ανάμεσά τους είναι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Ιράν, την Παλαιστίνη, ενώ δύο μετανάστες κατάγονται από το Μαρόκο.

Οι πρόσφυγες ταξίδευαν για αρκετές μέρες, ξεκινώντας το ταξίδι τους στην Τουρκία. Δεν επέλεξαν να σταματήσουν σε ελληνικό έδαφος. Για ακόμη μία φορά, προσφυγική λέμβος επέλεξε τον επικίνδυνο δρόμο με μοναδικό στόχο την ελευθερία: τη θανατηφόρα διαδρομή της Καλαβρίας για να φτάσουν στην Ιταλία. Περίπου 27 ν.μ. από το Ακρωτήριο Ταίναρο το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν υπέστη μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να βρίσκονται για ώρες ακυβέρνητοι στην ανοιχτή θάλασσα. Απηύθυναν κλήση έκτακτης ανάγκης μέσω παραπλέοντος πλοίου και στη συνέχεια περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του Λ.Σ. προσέγγισε στο σημείο και επιχείρησε διάσωση.

Πηγή: ΕΡΤ

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι της Καλαμάτας και συγκεκριμένα στην αποθήκη στην οποία βρίσκονταν οι επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου, όπου στήθηκε ξανά ο αυτοσχέδιος χώρος φιλοξενίας. Τα μπλε οδοφράγματα τοποθετήθηκαν ξανά, δημιουργώντας έναν αυτοσχέδιο προαύλιο χώρο όπου στήθηκαν ξανά οι οργανώσεις διάσωσης, ο Ερυθρός Σταυρός, ομάδες ψυχολόγων κ.α., ενώ το σημείο είναι αποκλεισμένο ξανά για τους «μη έχοντες εργασία» καθώς όπως ανέφεραν οι Αρχές σε πολίτες που προσέγγισαν στο σημείο για να δώσουν μπισκότα και άλλα σνακ στα παιδιά «απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή μαζί τους διότι κάθε ένας από εκείνους ενδέχεται να είναι ο διακινητής».

Οι πρόσφυγες βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, δεδομένου ότι ταξίδευαν για πολλές ημέρες με την αγωνία τους να κορυφώνεται κατά την μηχανική βλάβη, καθώς οι περισσότεροι από εκείνους είναι οικογένειες με μικρά παιδιά, χωρίς να έχουν κάποια εξοικείωση με το υγρό στοιχείο. Ακόμη, προκαλεί μεγάλη εντύπωση η εικόνα των διασωθέντων, δεδομένου ότι ελάχιστοι από εκείνους φορούσαν παπούτσια κατά την αποβίβασή τους από το σκάφος του Λ.Σ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το TPP η προανακριτική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, καθώς το Λ.Σ. είναι βέβαιο ότι ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκεται ο διακινητής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ελληνικό ποινικό κώδικα Ν. 4251/2014, ως διακινητής δεν ορίζεται μόνο το πρόσωπο το οποίο χρηματίστηκε για να μεταφέρει υπηκόους τρίτης χώρας από τη μία χώρα στην άλλη. Διακινητής θεωρείται ο χειριστής του προσφυγικού σκάφους, ακόμη και αν ο ίδιος πλήρωσε για τη μεταφορά του, ακόμη και αν αναγκάστηκε να αναλάβει το πηδάλιο του πλοίου είτε δια εκβιασμού, είτε επειδή βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακόμη, σύμφωνα με τον ελληνικό ποινικό κώδικα, οποιαδήποτε συνεισφορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είτε πρόκειται για προσπάθεια επιδιόρθωσης της μηχανικής βλάβης – ακόμη και αν αυτό σημαίνει προσπάθεια για να σωθούν ζωές – είτε πρόκειται για διανομή νερού και φαγητού στους επιβαίνοντες ποινικοποιείται, με τους «δράστες» να έρχονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της διευκόλυνσης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών.