Την Παρασκευή, υπουργός και υφυπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και Μάνος Κόνσολας εμφανίστηκαν σε κοινή τους δήλωση να αναφέρονται στους «τέσσερις πυλώνες» του σχεδίου Restart Tourism για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα, κάνοντας λόγο για σταδιακό άνοιγμα, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες στη χώρα μας.

Τα δύο κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκαν στην προσεκτική επιλογή των χωρών προέλευσης τουριστών με υγειονομικά κριτήρια, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα επιτρέψουν τη συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης από τους ειδικούς, στα ανακοινωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξασφαλίζουν τη μείωση της διασποράς της νόσου, καθώς και στην υγειονομική θωράκιση κάθε προορισμού, «ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο, ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι, ούτε οι επισκέπτες, ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, την πολιτική προστασία, τον ΕΟΔΥ και κάθε συναρμόδια υπηρεσία, να ενισχυθεί κάθε προορισμός».

Ωστόσο, οι δύο άνδρες έχουν καταφέρει με δηλώσεις τους να αποκαλύψουν τον εμφύλιο που μαίνεται στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς ο υπουργός είχε από την ημέρα που παρουσίασε το «σχέδιο για την επανεκκίνηση του Τουρισμού» αναφερθεί σε σχέδιο διαχωρισμού βάσει επικινδυνότητας της χώρας. Συγκεκριμένα, ο Χ. Θεοχάρης αναφερόταν σε:

  • «Χαμηλής επικινδυνότητας» η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και όσα νησιά απέχουν από την Αθήνα μέχρι δύο ώρες, είτε με πλοίο είτε μέσω πρόσβασης με αυτοκίνητο (π.χ. Εύβοια, νησιά Αργοσαρωνικού).
  • «Μεσαίας επικινδυνότητας» είναι οι προορισμοί Σαντορίνη, Κάλυμνος, Νάξος, Πάρος, Κως, Ρόδος και Σύρος.
  • «Υψηλής επικινδυνότητας» είναι όλοι οι υπόλοιποι νησιωτικοί προορισμοί είτε του Αιγαίου είτε του Ιονίου. Να σημειωθεί ότι στους υψηλής επικινδυνότητας προορισμούς περιλαμβάνεται και η Μύκονος.

Μία εντελώς διαφορετική πολιτική παρουσιάζει ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ο οποίος μιλώντας στον Alpha εξέφρασε τη διαφωνία του, σημειώνοντας πως «θα ήταν παραλογισμός αν το υπουργείο Τουρισμού προέβαινε σε κατάταξη των νησιών, σε επικίνδυνα και μη. Το υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία επίσημα ανακοίνωση. Αυτοί που το ισχυρίζονται είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και ανεπαρκείς».

Μιλώντας ξανά στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο Μ. Κόνσολας χαρακτήρισε «επικίνδυνους και ανεύθυνους» όσους προβάλλουν ζητήματα επικινδυνότητας για κάποια μέρη της χώρας. Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει τη διάσταση απόψεων με τον προϊστάμενό του, ο ίδιος απάντησε πως «δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκη σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο».

«Αν κάποιος στο υπουργείο (σ.σ. του Τουρισμού) είναι γιατρός και κατατάσσει τα νησιά, τότε είμαι σε λάθος υπουργείο» δήλωσε ακόμα το κυβερνητικό στέλεχος, συμπληρώνοντας πως «αν ο κ. Θεοχάρης δημοσιοποίησε ένα ζήτημα που ήταν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και δημιούργησε προβλήματα, πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Θεοχάρη».

Στο δε ερώτημα αν πρέπει να παραιτηθεί ο Χ. Θεοχάρης, απάντησε με νόημα πως «Δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν χρειάζεται υποδείξεις».

Έλλειμμα σοβαρότητας χρεώνει η αντιπολίτευση

Ανάρτηση για το ζήτημα της αντιπαράθεσης και της διάστασης απόψεων των δύο υπουργών έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος στηλιτεύει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό, σημειώνοντας πως στερείται σοβαρότητας, όπως και οι δύο υπουργοί της.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Α. Χαρίτση:

«Ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Κόνσολας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που ξεσήκωσε η σχετική κυβερνητική πρόταση, χαρακτηρίζει σε ζωντανή μετάδοση στον Alpha TV “επικίνδυνους” και “ανεπαρκείς” όσους μιλούν για κατάταξη των νησιών σε επικίνδυνα και μη.

Άρα και τον Υπουργό του κ. Θεοχάρη που παρουσίασε αυτή την κατάταξη στην ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη την προηγούμενη βδομάδα. Ο κ. Κόνσολας υπερθεμάτισε μάλιστα λέγοντας ότι “δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκη σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο”.

Δυστυχώς το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό και τα νησιά μας είναι τόσο σοβαρό, όσο σοβαρή είναι και η εικόνα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη να αλληλοκαρφώνονται δημοσίως».

Την ίδια ώρα, πυρά εξαπέλυσσε και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η υπόθεση του απαράδεκτου διαχωρισμού των τουριστικών περιοχών της χώρας σε “Ζώνες” επαρκούς αντιμετώπισης του κορωνοϊού, εξελίσσεται σε ένα ενδο-Κυβερνητικό μπάχαλο, με διαστάσεις φαρσοκωμωδίας».

«Ξεκινήσαμε με τον κ. Θεοχάρη ο οποίος, με διαφάνειες παρουσίασε τις ζώνες της χώρας, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις από τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και όλα σχεδόν τα νησιά της χώρας. Προχωρήσαμε στις ενώσεις ξενοδόχων και του νεοδημοκράτη Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου που κατάγγειλε το Υπουργείο Τουρισμού και μιλούσε για ντροπή των πράξεων τους. Στην συνέχεια είχαμε τον υφυπουργό κ. Κόνσολα να τα ρίχνει στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο με τη σειρά του δήλωνε άγνοια, για να φθάνουμε ξανά στον κ. Κόνσολα να αλλάζει το σκηνικό δηλώνοντας ότι ουδεμία κατηγοριοποίηση έγινε από την κυβέρνηση και κανένας χωρισμός περιοχών σε ζώνες» υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταλήγει στις δικές του προτάσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ στις τουριστικές περιοχές και τα νησιά της χώρας

«Όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να λήξει τώρα. Είναι αδιανόητο η ίδια η Κυβέρνηση να υπονομεύει την προοπτική του τουρισμού στα νησιά μας και να τα καταδικάζει σε μαρασμό. Και αντί τις δήθεν «ζώνες» να παρθούν άμεσα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ στις τουριστικές περιοχές και ειδικά τα νησιά μας. Και η πλήρης εφαρμογή του δικτύου πρώτης γραμμής με πολλά τεστ. Όπως έχει ήδη προτείνει η Φώφη Γεννηματά» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.