Ο βουλευτής είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ANT1, ότι «ο γιατρός μου έλεγε ότι είναι εξαιρετικές οι εξετάσεις και όλα πάνε πολύ καλά. Πιστεύω στον Θεό και θα ορκιστώ για αυτά στο δικαστήριο, ενθυμούμενος τον πατέρα μου που έφευγε από την ζωή. Εμένα με ενδιαφέρει ότι ο πατέρας μου πέθανε από λάθη γιατρών».

«Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξέρει και ο ίδιος τα λάθη των γιατρών και του νοσοκομείου. Απορώ πως ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχει βγει να πει ότι ο Γιάννης ο Καλλιάνος έχει δίκιο. Απορώ που δεν έχει βγει ο φίλος μου ο Άδωνις τον οποίο εκλιπαρούσα να κάνει κάτι λέγοντας του ότι πεθαίνει ο πατέρας μου», είπε ο κ. Καλλιάνος, προσθέτοντας:

«Προς τιμήν του ο Άδωνις Γεωργιάδης πήρε τηλέφωνο στο νοσοκομείο και με πήρε πίσω και μου είπε “Γιάννη, έχει γίνει ιατρικό συμβούλιο και οι γιατροί είπαν ότι πάνε όλα εξαιρετικά με τον πατέρα σου και εγώ δεν είμαι εδώ για να πω στον γιατρό τι να κάνει”. Δεν είμαι εδώ για να κάνω επίθεση στον Μητσοτάκη ή στο ΕΣΥ. Με πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μου μίλησε ανθρώπινα, μου είπε ότι είναι όλοι συγκλονισμένοι και ότι θα ψάξουν να δουν τι έχει συμβεί. Άδωνι Γεωργιάδη, είσαι άντρας, τιμάς τα παντελόνια σου και την παράταξη. Να βγεις να απαντήσει δημόσια αν μιλήσαμε και μου είπες όσα λέω».

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής, «ο πατέρας μου ήθελε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για να υποστηριχθεί η αναπνοή του, όχι ΜΕΘ. Έπρεπε να μπει στην ΜΑΦ, πριν τον διασωληνώσουν. Μέχρι να τον διασωληνώσουν πέρασαν 4 ημέρες, ήταν διάστημα αρκετό για να σωθεί, αλλά…».

Ο ίδιος μάλιστα κατήγγειλε πως «Τον πατέρα μου τον χειρούργησαν μέσα σε ένα απλό δωμάτιο και εκεί πιθανότατα χωρίς ρόμπες, χωρίς τίποτα, και πήραν το κλαδευτήρι και έκοψαν τον δάχτυλο του πατέρα μου. Δεν έχω πλάτες ούτε επιχειρηματίες ούτε μηχανισμούς ούτε τίποτα. Παλεύω μόνος μου με την δουλειά μου. Είμαι παιδί δύο δημοσίων υπαλλήλων. Του πατέρα μου το δάχτυλο το έκοψαν χωρίς να έχει γίνει ότι έπρεπε να γίνει, να χειρουργηθεί μέσα σε ένα χειρουργείο, σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Έχω μηνύματα από άλλους ανθρώπους, που μου λένε για τον γιατρό “γιατί πήγατε εκεί, πέθαναν και οι δικοί μας άνθρωποι μετά από ακρωτηριασμό”».

«Ντρέπομαι ως βουλευτής να πω για πράγματα που είδα σε αυτό το νοσοκομείο. Θα τα πω στα δικαστήρια. Στην τιμή του πατέρα μου, που ξέραμε ότι έχει πολλά νοσήματα και μπήκε για ακρωτηριασμό δαχτύλου. Του έβαζαν την μεγαλύτερη μάσκα και σχεδόν δεν έπαιρνε οξυγόνο. Τι να έκανα; Ποιον να έπαιρνα; Μου έλεγαν ότι πάει καλά, ενώ έβλεπα τον πατέρα μου να πεθαίνει», είπε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως «Θα τους πάω μέχρι τέλους, δεν φοβάμαι κανέναν, τα έχω όλα καταγεγραμμένα, θα τους πάω στην Δικαιοσύνη. Θα μπορούσε να ζήσει 10 ημέρες ή μια ημέρα, δεν έπρεπε να πεθάνει έτσι ο πατέρας τους. Εύχομαι τα παιδιά των γιατρών και του διοικητή και του υποδιοικητή του Νοσοκομείου, να μην τους δούνε ποτέ, όπως είδα εγώ τον πατέρα μου…».

«Θα γίνω εφιάλτης τους για να μην χρησιμοποιήσουν την έπαρση αυτή και την ημιμάθεια τους ξανά σε άλλους ασθενείς», είχε δηλώσει το βράδυ της Πέμπτης ο Γιάννης Καλλιάνος, αναφερόμενος στους γιατρούς του Νοσοκομείου «Αττικόν» που είχαν την ευθύνη της παροχής ιατρικής φροντίδας στον πατέρα του, ο οποίος έφυγε από την ζωή.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «Τους έχω όλους καταγεγραμμένους και θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης», εξηγώντας σε σειρά δηλώσεων του πως υπάρχει σειρά μηνυμάτων που έχουν ανταλλαχθεί μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ και ιατρών και διοικητικών στελεχών, σχετικά με την εξέλιξη της υγείας του 79χρονου Δημήτρη Καλλιάνου, για τον οποίο η οικογένεια παρακαλούσε να εισαχθεί σε ΜΕΘ, οι γιατροί ωστόσο έκριναν ότι δεν συνέτρεχαν ιατρικώς οι λόγοι για να γίνει κάτι τέτοιο.

«Δεν με νοιάζει τι λέει ο Άδωνις. Δεν έχω κόντρα με τον Άδωνι ούτε με το ΕΣΥ. Υπάρχει και ένα κακούργημα που αφορά την ανακοίνωση του “Αττικόν” που παρουσιάζει αναλυτικά όλα αυτά που είχε ο πατέρας μου, ο οποίος κατά τα άλλα, σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν καλά και δεν χρειαζόταν να πάει στην Εντατική», είπε ο Γιάννης Καλλιάνος, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Υπ. Υγείας, αλλά και στην ανακοίνωση του Νοσοκομείου για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο 79χρονος.

«Για την ψυχή του πατέρα μου και για την τιμή του πατέρα μου θα το πάω μέχρι τέλους και θα πάμε στα δικαστήρια και εκεί θα τα πούμε», επεσήμανε ο Γιάννης Καλλιάνος, στην δήλωση του που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1.

Τι απαντά ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής για τον θάνατο του πατέρα του Καλλιάνου

Την ίδια ώρα, την ειλικρινή του λύπη για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου εξέφρασε ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής και θεράπων ιατρός του εκλιπόντος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος μέσω των δικηγόρων του, τονίζοντας πως όλοι οι γιατροί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον σώσουν.

Οι συνήγοροι του γιατρού κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας του πατέρα του μετεωρολόγου και βουλευτή της ΝΔ και διευκρινίζουν πως θα ήταν «εσφαλμένη ιατρική πράξη» η διασωλήνωση του ασθενούς.

Αναλύουν, δε, τα στάδια τα οποία ακολούθησαν έως ότου και ο θανών κατέληξε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συνηγόρων του γιατρού

Ο εντολέας μας Ι.Κ., Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, εκφράζει την ειλικρινή του λύπη για τον θάνατο του Δημητρίου Καλλιάνου. Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών, όπως επιτάσσει το ιατρικό τους καθήκον και όπως λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως.

Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας του αποθανόντος επέβαλε τη συνεργασία καρδιολόγου, πνευμονολόγου, νεφρολόγου, λοιμωξιολόγου και εντατικολόγου. Η επιστημονική άποψη όλων των ανωτέρω ήταν ότι η τυχόν διασωλήνωση του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ένδειξη, θα αποτελούσε εσφαλμένη ιατρική πράξη, καθώς η αποσωλήνωσή του θα ήταν πρακτικώς αδύνατη.

Η εισαγωγή ασθενών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) διέπεται από αυστηρούς ιατρικούς κανόνες, που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους, και η σχετική απόφαση λαμβάνεται από όλους τους θεράποντες ιατρούς.

Η εισαγωγή στην Μ.Ε.Θ. μη διασωληνωμένου ασθενούς, που δεν πληρούσε τις ιατρικές προϋποθέσεις και συγχρόνως ήταν συγγενής Βουλευτού, θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση. Κατά τη διάρκεια της 23ης Απριλίου, ο ασθενής παρουσίασε επιδείνωση και αποφασίστηκε η εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. στις 18.30, αφού προηγήθηκε η διασωλήνωσή του. Δυστυχώς η λίαν επιβαρυμένη υγεία του δεν επέτρεψε την αποφυγή του μοιραίου.