Δύο βάρκες με περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες αναποδογύρισαν και ναυάγησαν στα ανοιχτά της Λιβύης με πάρα πολλούς από αυτούς να αγνοούνται μέχρι στιγμής, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και παιδιά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) έγραψε στο twitter ότι περισσότεροι από 150 ανθρωποι αγνοούνται και φοβόμαστε ότι έχουν πνιγεί ενώ 145 διάσωθηκαν και επέστρεψαν στη Λιβύη.  Σε επόμενη ενημέρωση, έγραψε ότι επιζώντες, κυρίως από Ερυθραία και Σουδάν, λένει ότι ήταν περίπου 250 άτομα στις βάρκες και ότι χάλασε η μηχανή και προκλήθηκε το ναυάγιο.

Ο εκπρόσωπος του UNHCR, Charlie Yaxley, είπε ότι ντόπιοι ψαράδες βοήθησαν τους επιζώντες, μεταφέροντάς τους πίσω στις λιβυκές ακτές.

«Υπολογίζουμε ότι 150 μετανάστες πιθανότατα αγνοούνται και πέθαναν στη θάλασσα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά».

«Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Μεσόγειο μόλις έλαβε χώρα» είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, ενώ κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να επαναφέρουν τις αποστολές διάσωσης στη Μεσόγειο, να σταματήσει η κράτηση στα στρατόπεδα της Λιβύης και να βρεθούν ασφαλείς διαδρομές εξόδου από τη χώρα της βόρειας Αφρικής.

                         Από άλλη διάσωση στη Μεσόγειο, Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

 

Κάποιοι από τους επιζώντες είχαν το κουράγιο να μιλήσουν με τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν κοντά τους. Η Sabah Youssef από το Σουδάν έχασε το 7χρονο παιδί της στο ναυάγιο.  «Το μόνο που θέλω πια είναι να γυρίσω στη χώρα μου και να πεθάνω εκεί» ήταν τα λόγια της μάνας στο Reuters.

Σύμφωνα με τον IOM, 686 θάνατοι έχουν καταγραφεί το 2019 στη Μεσόγειο θάλασσα.

«Αν συνεχιστεί έτσι, θα ξεπεράσουμε τους 1.000 θανάτους τον χρόνο στη Μεσόγειο για έκτη συνεχόμενη χρονιά» είπε στο Al Jazeera o εκπρόσωπος του UNHCR.

Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, 5.600 μετανάστες και πρόσφυγες ζουν σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη, ενώ 50.000 εγγεραμμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και 800.000 μετανάστες ζουν αλλού στη βορειοαφρικανική χώρα. «Χρειάζεται περισσότερη βοήθεια ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης [στη Λιβύη], να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και λιγότεροι άνθρωποι να πέφτουν στα χέρια διακινητών και δουλεμπόρων».