Στον νομοσχέδιο «Περί Διεθνούς Προστασίας» που πέρασε από τη βουλή λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση εντάσσει στις κατηγορίες των «ευάλωτων προσφύγων» μόνο τους ασυνόδευτους μέχρι 15 ετών, εξαιρώντας τις ηλικίες 16-18 που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ευάλωτοι και αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των ασυνόδευτων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέδειξε η Εφ.Συν. στο άρθρο 75 παρ. 7 αναφέρει ρητά ότι: «Αιτήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας κάτω των 15 ετών, καθώς και ανηλίκων που είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων, βασανισμού, βιασμού ή άλλων σοβαρών μορφών ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας εξετάζονται πάντα με την κανονική διαδικασία», ενώ το άρθρο 83 παρ. 10 ορίζει μεταξύ άλλων ότι αιτήσεις διεθνούς προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων εξετάζονται με την ταχύρρυθμη διαδικασία μόνο εφόσον ο ασυνόδευτος ανήλικος προέρχεται από χώρα η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ασφαλών χωρών καταγωγής.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε η βουλευτής και τέως αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κάνοντας λόγο για «ψεύδη και ντροπιαστικές νομοθετικές αλχημείες» που πλήττουν τα ασυνόδευτα ανήλικα και αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Η Θ. Φωτίου εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «αναγνωρίζει ως παιδιά μόνον τους κάτω των 15 ετών. Τους άνω των 15 βαφτίζει ενήλικες. Έτσι, ως ενήλικες, μπορούν, με fast track διαδικασίες να χαρακτηριστούν μετανάστες από ασφαλείς χώρες και να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης».

«Ο διαχωρισμός αυτός, που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο, έγινε γιατί το 93% των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πάνω από 15 χρονών. Δηλαδή από τα 4.800 ανήλικα ασυνόδευτα που σήμερα δήλωσε ότι βρίσκονται στη χώρα, μόνον 336 χρήζουν παιδικής προστασίας. Για μας, τον Ιούνιο του 2019, υπήρχαν στη χώρα 3.868 παιδιά, που δεν ήταν πρόσφυγες ή μετανάστες, αλλά απλώς παιδιά με ανάγκη για προστασία» πρόσθεσε η ίδια.

Διαβάστε ακόμα:

Αγνοούνται 1.200 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα