Η ονομαστική ψηφοφορία έλαβε χώρα μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για εκκαθαρίσεις μη αρεστών για μια ΕΥΠ στα μέτρα του «επιτελικού κράτους Μητσοτάκη». Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για «νυχτερινή, κατάπτυστη, απαράδεκτη τροπολογία για την ΕΥΠ και τις εκλογές στην ΕΛ.ΑΣ.», καθώς η τροπολογία είχε κατατεθεί σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εθελοντισμό.

Για «καθαρή περίπτωση εκδίωξης των μη αρεστών στη διοίκηση της ΕΥΠ» έκανε λόγο ο Γιώργος Καμίνης από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για σχέδιο μετατροπής της ΕΥΠ σε «πραγματικά κομματική υπηρεσία πληροφοριών».

ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη, αντιδραστική και κατάπτυστη, την τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κάλεσε την κυβέρνηση να την πάρει πίσω.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης κατείγγειλε «ρεσάλτο της Κυριάκος Μητσοτάκης Α.Ε. στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», προσθέτοντας ότι «η Μητσοτάκης Α.Ε. στήνει και πάλι παρακράτος». Η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστηματικά επιχειρεί να παρέμβει σε πολύ σοβαρά θέματα, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο κοινοβούλιο, ενώ παρατήρησε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει στα μέτρα της μια υπηρεσία.

Έχει αξιά να επισημάνουμε πως η Ελληνική Λύση συντάχθηκε με την κυβερνητική πλειψηφία, υπερψηφίζοντας την τροπολογία, παρότι οι βουλευτές του κόμματος Κωνσταντίνος Χήτας και Αντώνης Μυλωνάκης είχαν προηγουμένως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να την καταψηφίσουν.