από την εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press
Κριεμπάρδη Γεωργία & Νεκταρία Ψαράκη

12 Μαρτίου 2021. Ο 23χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας Ιάσονας Λαλαούνης πέφτει νεκρός έξω από τη Βουλή, στη Βασιλίσσης Σοφίας, όταν όχημα της συνοδείας της Ντόρας Μπακογιάννη, στο οποίο επέβαιναν δύο αστυνομικοί, επιχείρησε παρανόμως να εισέλθει στην Βουλή, κόβοντας το ρεύμα ανόδου στο οποίο κινείτο κανονικά με πράσινο σηματοδότη ο Ιάσονας.

Σε βίντεο – ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται όλη η αλήθεια. Όπως μας ενημέρωσε η αδερφή του, που φιλοξενήσαμε στην «Κοινωνία Ώρα Press», η «ποινή» που ασκήθηκε στον οδηγό είναι 3 μήνες αργίας με απόλυση, ενώ παραμένει κανονικά στη θέση του. Ουσιαστικά δεν πληρώθηκε για 3 μήνες, αυτή είναι η ποινή του από το πειθαρχικό. Και σ’ αυτή την «ποινή» άσκησε έφεση. Το δικαστήριο πήρε αναβολή για τον Οκτώβριο του 2023.

Τι έχει αλλάξει από εκείνο το δυστύχημα; Τίποτα. Δύο χρόνια μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα. «Τα οχήματα που θέλουν να μπουν στη Βουλή μπαίνουν με τον ίδιο τρόπο, κόβοντας τα δύο ρεύματα. Πήγε η μαμά μου να αφήσει λουλούδια στο σημείο και βγήκε τροχονόμος να σταματήσει την κυκλοφορία για να μπει ντελίβερι. Δε βγήκε όμως να σταματήσει τα δύο ρεύματα όταν σκοτώθηκε ο αδερφός μου» λέει η Κατερίνα.

Το ζήτημα της Δικαιοσύνης στα τροχαία είναι τεράστιο. Πριν λίγους μήνες, είχαμε ασχοληθεί εκτενώς σε ρεπορτάζ μας. Η σημερνή νομοθεσία επιτρέπει τον χαρακτηρισμό όλων των τροχαίων εγκλημάτων ως πλημμελημάτων οφειλόμενων σε αμέλεια. Είτε αυτά πραγματοποιούνται από δράστες που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας, είτε τα όρια αλκοόλ στο αίμα, είτε εγκαταλείπουν τα θύματα τους, είτε δεν έχουν άδεια οδήγησης, είτε είναι υπότροποι.

«Σε μένα που είμαι 20 χρονών μου λένε ότι δε θα βρω το δίκιο μου στα δικαστήρια. Και που θα το βρω; Γιατί ο αδερφός μου δε θα γυρίσει. Το δίκιο μου τουλάχιστον πού θα το βρω; Είμαι 20 χρονών κι έμαθα με τον πιο άσχημο τρόπο ότι στη χώρα σου δεν μπορείς να βρεις δίκιο».

Το έγκλημα στα Τέμπη έφερε κακές μνήμες στην Κατερίνα. Στο πρόσωπο των νεαρών θυμάτων είδε τον αδερφό της. Καλεί όλον τον κόσμο να ξεσηκωθεί. Καλεί τον κόσμο στην πορεία μνήμης για τα δύο χρόνια από το δυστύχημα του Ιάσονα, που θα γίνει στις 12 Μαρτίου και ώρα 13.00 με αφετηρία τις στήλες του Ολυμπίου Διός. Μια πορεία που θα φτάσει μέχρι το σημείο που σκοτώθηκε ο αδερφός της. Εκεί που ακόμη στρίβουν παράνομα οι «ευνοημένοι» της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιάσονας έδωσε ζωή σε έξι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα. Οι γονείς του δώρισαν τα όργανα του παιδιού τους, ακόμη και το δέρμα του.