Την ώρα που 2,2 εκατ. πολίτες της Γάζας, η μεγάλη πλειονότητα, απειλούνται να λιμοκτονήσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οργανώσεις αρωγής κατήγγειλαν πως εγκαταστάσεις τους βομβαρδίστηκαν ξανά. Τη νύχτα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε περίπου δέκα βομβαρδισμούς στη Ράφα. Δεν δημοσιοποιήθηκε κανένας απολογισμός θυμάτων ως τώρα.

«Η Ράφα είναι το έσχατο οχυρό της Χαμάς», κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος, παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες, να διατάξει να εξαπολυθεί επίθεση εναντίον της πόλης για να «νικηθεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι.

Σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ή αλλιώς ο μισός και πλέον πληθυσμός του θυλάκου (2,4 εκατ.), έχουν καταφύγει στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο. «Περιμένουμε τον θάνατο, μέρα τη μέρα», είπε κάτοικος της, ο Ουισάμ Λάφι. «Ευχαριστούμε τον θεό όταν τελειώνει η μέρα και είμαστε ακόμα ζωντανοί. Απλά περιμένουμε τον θάνατο».

Η εκεχειρία στόχος και των ΗΠΑ

Ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακγκέρκ αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, μετά τον σταθμό που έκανε στην Αίγυπτο για νέες συνομιλίες για την ανακωχή. «Θέλουμε να κλειστεί συμφωνία (…) το ταχύτερο δυνατόν», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Χθες στο Κάιρο ο επικεφαλής της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, αναμενόταν να συζητήσει με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, τον Αμπάς Καμάλ, για την «πρώτη φάση» σχεδίου που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς από τη Γάζα.

Προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Χαμάς θέλει κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου. Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.

Στο νότιο τμήμα, στη Χαν Γιούνις, θέατρο τις τελευταίες εβδομάδες χερσαίων μαχών και βομβαρδισμών, Ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ το βράδυ προχθές Τρίτη εναντίον κτιρίου όπου διαμένουν κάποιοι από τους εργαζομένους της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) μαζί με τις οικογένειές τους, στην περιοχή Αλ Μαγάζι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο συγγενείς υπαλλήλου της.

Η MSF καταδίκασε χθες «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» το πλήγμα αυτό.

Ο ισραηλινός στρατός εξέφρασε τη «λύπη» του, αναφέροντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πως άνοιξε πυρ «κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Χαν Γιούνις» εναντίον κτιρίου στο οποίο είχε «αναγνωριστεί» ότι λάμβαναν χώρα «τρομοκρατικές δραστηριότητες», αλλά μετά το πλήγμα έλαβε πληροφορίες «που έκαναν λόγο για τον θάνατο δυο αμάχων που δεν εμπλέκονταν» σε αυτές.

Στην ίδια πόλη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρθηκε σε «επιθέσεις» του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Άμαλ, δυο όροφοι του οποίου χτυπήθηκαν, κατ’ αυτή, από το ισραηλινό πυροβολικό.

Συνεχίζεται ο πόλεμος σε βάρος του UNRWA

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), η κυριότερη οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας που δρα στη Λωρίδα της Γάζας, βρέθηκε στο μεταξύ αντιμέτωπο με νέο πόλεμο.

Η μητέρα του Γιονατάν Σαμεράνο, Ισραηλινού 21 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε όταν έγινε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατηγόρησε χθες υπάλληλο του UNRWA ότι πήρε μαζί του το πτώμα του παιδιού της και το μετέφερε στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πώς μπορούσε ο ΟΗΕ να πληρώνει (τον μισθό) κάποιου που έσερνε στη γη το νεκρό του σώμα για να το πάρει κατόπιν λες και ήταν λάφυρο στη Γάζα;» είπε αγανακτισμένα η Αγελέτ Σαμεράνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ.

Δυτικές χώρες που συγκαταλέγονται στους κυριότερους χρηματοδότες της υπηρεσίας, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιαπωνία, αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρηματοδότηση του UNRWA μετά την καταγγελία του Ισραήλ πως 12 από τους περίπου 30.000 υπαλλήλους του ενέχονταν στην επίθεση της Χαμάς.

Εξάλλου, η United Airlines ανακοίνωσε πως οι πτήσεις της προς και από το Ισραήλ θα ξαναρχίσουν τον επόμενο μήνα· πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία αερομεταφορών η οποία ανακοινώνει τέτοια απόφαση μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλου σε αυτοκινητόδρομο στα προάστια της Ιερουσαλήμ, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ, ανακοίνωσε υπηρεσία πρώτων βοηθειών του Ισραήλ.

Ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο δράστης της επίθεσης «εξουδετερώθηκε». Δεν διευκρίνισε αν είναι νεκρός, ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτόν.