Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 23 ετών στον πρώην στρατιώτη Μίροσλαβ Μάρτσεκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αραβωνιαστικιάς του τον Φλεβάρη του 2018.
Δολοφονία Σλοβάκου δημοσιογράφου που ερευνούσε υποθέσεις φοροδιαφυγής
Όπως μεταφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Μάρτσεκ που δεν ήταν παρών όταν ανακοινώθηκε η ποινή της κάθειρξης φέρεται να έχει ομολογήσει τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Ο Μάρτσεκ έχει ομολογήσει επίσης ότι δολοφόνησε έναν επιχειρηματία, ο οποίος είχε εμπλοκή σε κάποια από τις υποθέσεις που ερευνούσε ο Κούτσιακ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η πρόεδρος του δικαστηρίου, υποστήριξε ότι ο Μάρτσεκ εισέβαλε στο σπίτι του ζευγαριού, τους πυροβόλησε εν ψυχρώ και δεν είχαν ούτε μια ευκαιρία να αμυνθούν. «Έδρασε με δόλο και απόλυτη ψυχραιμία», είπε. Υπογραμμίζεται ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει 25 χρόνια κάθειρξη.
Η ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 15 Απριλίου και θα αφορά και άλλους κατηγορούμενους, οι οποίοι είναι, ο ξάδελφος του Μάρτσεκ, Τόμας Ζάμπο, και η Αλένα Ζούζοβα, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στη δολοφονία, ωστόσο αρνούνται το κατηγορητήριο.
Σημειώνεται ακόμα ότι άλλος κατηγορούμενος, ο Ζόλταν Αντρούσκο, που ομολόγησε ότι διευκόλυνε τον Μάρτσεκ στη δολοφονία του Κούτσιακ, έχει ήδη καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση.
Ο 27χρονος Σλοβάκος δημοσιογράφος και η σύντροφος του είχαν βρεθεί νεκροί τον Φεβρουάριο στο σπίτι τους στην Βέλκα Μάτσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρων ανατολικά της Μπρατισλάβα. Ο Κούτσιακ είχε δολοφονηθεί με μια σφαίρα στο στήθος ενώ η σύντροφος του με σφαίρα στο κεφάλι. Η αστυνομία είχε βρει σφαίρες σκορπισμένες γύρω από τα δύο πτώματα, με την εφημερίδα Pravda να επισημαίνει τότε ότι το σκηνικό αυτό προκαλεί την σκέψη ότι είχε στηθεί έτσι για να δώσει μια «προειδοποίηση».
Η δολοφονία διαπράχθηκε με σκοπό να συγκαλυφθεί μια υπόθεση διαφθοράς, την οποία ο δημοσιογράφος και ερευνητής Γιαν Κούτσιακ σκόπευε να αναδείξει. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά, ο δημοσιογράφος πραγματοποιούσε έρευνα για την διαφθορά σε υψηλόβαθμο επίπεδο, στην οποία εμπλέκεται η ιταλική μαφία και πολιτικοί της Σλοβακίας. Στο άρθρο που ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει με τίτλο «Η ιταλική μαφία στην Σλοβακία, τα δαιμόνιά της εξαπλώνονται στην πολιτική», ανέφερε ότι δύο πρόσωπα προσκείμενα σε έναν άνδρα που ήρθε στην Σλοβακία, ενώ κατηγορείτο σε υπόθεση της μαφίας στην Ιταλία, έχουν καθημερινά πρόσβαση στον πρωθυπουργό.
Παραίτηση του Σλοβάκου πρωθυπουργού μετά από τη δολοφονία δημοσιογράφου (upd)
Η δολοφονία του δημοσιογράφου είχε προκαλέσει ένα κύμα διαμαρτυρίας από τους πολίτες που ζητούσαν άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Παράλληλα εξαιτίας της λαϊκής πίεσης και με τεράστιο πολιτικό κόστος για την τότε σλοβακική κυβέρνηση πολιτικά στελέχη μεταξύ των οποίων και ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, είχαν παραιτηθεί.
Παραιτήσεων συνέχεια στην κυβέρνηση της Σλοβακίας μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου