Συγκεκριμένα, η συγκέντρωσή της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Βασικά αιτήματα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της είναι:

  • Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.

  • Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

  • Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία(Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

  • Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας.

  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.

  • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

Εκπαιδευτικοί 

Πιο αναλυτικά, συμμετέχουν συνδικάτα της παιδείας όπως η  Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΟΔΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η οποία αναφέρει στην ανακοίνωση της «ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι και υπάρχουν ακόμα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Επιπλέον η κυβέρνηση επιμένει να μη στελεχώνει τις σχολικές μονάδες με μόνιμο, επαρκές προσωπικό καθαριότητας».

Γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ

Με κύριο αίτημα την επίλυση οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν γιατροί και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ζητούν ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επικαιροποίηση των συμβάσεων και των επικουρικών, επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την ορθή λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και φυσικά, μαζικά και συνεχή τεστ για Covid-19 στο προσωπικό των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, «η φωνή κάτω από τις μάσκες μετατρέπεται κάθε μέρα που περνάει σε κραυγή αγωνίας και οργής» για «τα παραμύθια της κυβέρνησης» σχετικά με «τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, τις χιλιάδες προσλήψεις, τις 1000 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν».

Εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα δώσει, επίσης «δυναμικό παρόν» με βασικές διεκδικήσεις της «την αναβάθμιση και την στήριξή του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των εργαζομένων σε αυτή που καθημερινά δίνουν άνισο αγώνα προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών».

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΜ την Πέμπτη για κορονοϊό και ιδιωτικοποίηση των μεταφορών

Την ίδια ημέρα, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ) προχωρά σε 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της ΟΣΥ, αλλά και στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην ενσωμάτωση των ΚΤΕΛ στο δίκτυο δρομολογίων των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), ενώ εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα πραγματοποιήσουν 3ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 14:00 έως τις 17:00 με κύριο αίτημα τους η εύρεση λύσης για τη μείωση του συνωστισμού στα ΜΜΜ, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία σε μία ήδη επιβαρυμένη για αυτήν εποχή διεκδικώντας την αγορά ανταλλακτικών, την πρόσληψη μόνιμου και τακτικού προσωπικού και την πραγματοποίηση τεστ για Covid-19 στους εργαζομένους της εταιρείας.