«Ακόμη δεν έχουν συσταθεί και λειτουργήσει οι προβλεπόμενες από το οργανόγραμμα του φορέα οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δυτικής Μακεδονίας, στην Στερεάς Ελλάδας, στα Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου, ενώ οι υφιστάμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις λειτουργούν με δραματικές ελλείψεις. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ παραμένουν προσηλωμένοι στο δύσκολο έργο τους, υπερβάλλοντας εαυτόν, προκειμένου να διαχειριστούν όλους τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την προσφορά ασφαλών τροφίμων, με φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών και νοθείας τροφίμων, αλλά και να υπηρετήσουν συνολικά την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όπως επιπλέον εκφράστηκε πρόσφατα συμβάλλοντας, μαζί με άλλες υπηρεσίες, στη διαχείριση της ευλογιάς και της πανώλης στο πεδίο αρμοδιότητας τους, δηλ. στον έλεγχο που αφορούσε την ορθή διαχείριση των τροφίμων ζωικής προέλευσης που προέρχονταν από τις περιοχές με κρούσματα των ασθενειών αυτών» αναφέρει ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ.
«Είναι φανερό ότι ο έλεγχος των τροφίμων ως κρατική ευθύνη δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ που, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενστερνίζεται και υλοποιεί τις διαχρονικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία μεταβιβάζει όλο και περισσότερο την ευθύνη του ελέγχου των τροφίμων στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Συγχρόνως προωθείται από την ισχύουσα ευρωενωσιακή νομοθεσία (Καν (ΕΕ) 2017 /625, Κεφ ΙΙΙ) η παραχώρηση ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μετατρέπει έναν ελεγκτικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων» προσθέτει.
«Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ διαχρονικά αναδεικνύουμε την ανάγκη ενός στελεχωμένου μηχανισμού που να λειτουργεί με κριτήριο την κοινωνική ανάγκη για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα. Γι’ αυτό άλλωστε κι ευρύτερα τμήματα του λαού μας συμμερίζονται τα αιτήματα μας και στέκονται σε κάθε κινητοποίηση μας στο πλευρό μας» συνεχίζει.
«Παρά τις πολύμορφες δράσεις, υπομνήματα, κινητοποιήσεις του Συλλόγου, συναντήσεις με υπουργούς και τις υποσχέσεις που έχουμε λάβει, δεν έχει δοθεί λύση σε κανένα αίτημα μας προβάλλοντας ως εμπόδιο τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις «αντοχές» της οικονομίας. Ενώ δεν υπάρχουν λεφτά για τους εργαζόμενους, συγχρόνως δίνονται δις για τις επιδοτήσεις σε τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους» καταλήγει, διεκδικώντας:
– Πλήρη στελέχωση του ΕΦΕΤ με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.
– Λειτουργία του φορέα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
– Κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών του ΕΦΕΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
– Υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυξήσεις 20% στους μισθούς μας και επαναφορά όλων των μισθολογικών μας απωλειών.