Οι βουλευτές κατέθεσαν σήμερα, Τετάρτη, ερώτηση η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και επικαλούνται τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία, στις 30 Ιουνίου υπήρξε αίτημα επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) σχετικά με τους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας.
 
Να σημειωθεί πως η αίτηση επανεξέτασης  αφορά την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 4 (παρ.2) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μια καταδίκη, κατόπιν προσφυγής 42 εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το 2013, την οποία η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε μετά από τη δημοσιοποίηση σχετικών δημοσιευμάτων.

Την υπόθεση της αίτησης επανεξέτασης της καταδίκης για τη Μανωλάδα ανέδειξε το TPP με αναλυτικό ρεπορτάζ από το πρωί της Τρίτης, 11 Ιουλίου, και μετά από την έκταση που πήρε συνολικά η υπόθεση, φάνηκε να ασκείται πίεση και έτσι, αυθημερόν ανακοινώθηκε η ανάκληση της αίτησης επανεξέτασης της Ελλάδας. 
 

Η Ελλάδα κρίθηκε ένοχη στις 30 Μαρτίου 2017 από το ΕΔΑΔ, καθώς η κατάσταση των προσφευγόντων αποκάλυπτε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία. Επίσης, στην απόφασή του το Δικαστήριο έκρινε, ότι το ελληνικό κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους, ενώ επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν.
 

Η απόφαση του ΕΔΑΔ
 

«Η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ, για την οποία έχει εκφραστεί θετικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς και πολλά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί δικαίωση όχι μόνο των εργατών γης που είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και όλων όσων τους συμπαραστάθηκαν, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονταν πολλοί ξένοι εργάτες, την εποχή εκείνη, όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
 
Να σημειωθεί ότι για το θέμα είχε προηγηθεί αθώωση των κατηγορουμένων από τα ελληνικά δικαστήρια, γεγονός που, τελικά, οδήγησε στη διεθνή καταδίκη της χώρας. Την ίδια στιγμή βαρύτατες ήταν και οι ευθύνες των τότε κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες είχαν δείξει εξαιρετική αδιαφορία και εφησυχασμό για τις κατάφωρες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι «η δικαίωση των εργατών γης που είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και όλων όσοι τους συμπαραστάθηκαν, αποτελεί σημαντικό βήμα αντιμετώπισης φαινομένων εργασιακής εκμετάλλευσης και σοβαρή επιτυχία στον διαρκή αγώνα υπεράσπισης των εργατικών, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας».
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν, επίσης, ότι η εν λόγω απόφαση του ΕΔΑΔ έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία και σε διεθνές επίπεδο, καθώς αποτελεί νομικό δεδικασμένο που οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τα εθνικά δικαστήρια, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην πρόληψη, στη διερεύνηση και στην καταστολή του φαινομένου της παράνομης εργασίας και της εμπορίας ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
 

Εν αγνοία των βουλευτών η κατάθεση αιτήματος επανεξέτασης
 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Εξωτερικών, ότι η κατάθεση του αιτήματος επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) σχετικά με τους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας έγινε εν αγνοία τους και ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν με ποια διαδικασία κατατέθηκε το αίτημα επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) σχετικά με τους μετανάστες. Επίσης, ρωτούν αν θα υπάρξουν διοικητικοί έλεγχοι για τον καταλογισμό ευθυνών για την κατάθεση του αιτήματος εν αγνοία του αρμόδιου Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφάσεων του ΕΔΑΔ και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.
 
Τέλος, ζητούν να ενημερωθούν αν έχει αποσταλεί έγγραφο από το υπουργείο Δικαιοσύνης προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την Επιθεώρηση των Δικαστηρίων, προκειμένου να διερευνηθεί η αθωωτική απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας, η οποία οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας.