ΑΗΔONAKIA, ARTISTI ITALIANI CAFFE, BEEGEE’S, BEER IT, BLENDER, BODY FUEL, B-TWINS, CHAMPION ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, COCOA BEAN, FLOCAFE, FAR EAST, GOODY’S, HAAGEN DAZS, KFC, ΛΑΔΙ & ΡΙΓΑΝΗ, OFF ROAD, PALMIER BISTRO, PIZZA FAN, PRESS TABAC, RUBY TUESDAY, STARBUCKS, VENUE CAFE, VILLAGE ALL DAY BAR, VILLAGE CINEMAS, VILLAGE FUN N” BOWL, VILLAGE JUICE TIME, WRAP-N-ROL
Δεν είναι διαφηµιστική καταχώρηση, αλλά ο κατάλογος των καταστημάτων του Mall που ξεκίνησαν (και για ένα διάστημα συνέχισαν) να λειτουργούν το 2005 χωρίς άδεια!
Φλασμπάκ στις αρχές του 2006: Το Mall έχει κάνει εγκαίνια από τις 25 Νοεμβρίου 2005 και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά παρότι η Αστυνομία έχει (δύο φορές μάλιστα) υποβάλει μηνύσεις κατά των καταστηµάτων αυτών – ανάµεσά τους και πολυεθνικές παγκόσµιας φήµης. Το ερώτηµα που τίθεται είναι πώς οι νοµικοί αυτών των εταιρειών επέτρεψαν τέτοια παρανοµία…
Μηνύσεις από την Αστυνομία
Σύµφωνα µε έγγραφο της Αστυνοµίας (10.1.2006), οι µηνύσεις υποβλήθηκαν από το Α.Τ. Αµαρουσίου, µεταβιβάστηκαν στον Εισαγγελέα Πληµµελειοδικών και κοινοποιήθηκαν στις αρµόδιες Υπηρεσίες. Η διαδικασία που προβλέπει ο νόµος είναι συγκεκριµένη: Ο Δήµος Αµαρουσίου θα έπρεπε να ζητήσει από την Αστυνοµία να σφραγίσει τα καταστήµατα. Γιατί δεν το έκανε;
Αλλά και ο τότε εποπτεύων υπουργός Ανάπτυξης Δηµήτρης Σιούφας(ναι, αυτός που έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων του Mall) πώς επέτρεψε να λειτουργούν καταστήµατα χωρίς να έχουν ελεγχθεί για θέµατα υγιεινής, πυρασφάλειας, ασφάλειας κ.λπ.;
Ας δούµε πιο ειδικά το πρόβληµα µε τις 14 κινηµατογραφικές αίθουσες της εταιρείας Village Roadshow. Η διαδικασία προβλέπει ότι το Συµβούλιο Επιθεώρησης Κινηµατογράφων θα επιθεωρούσε τους χώρους και θα γνωμοδοτούσε αναλόγως. Στο Συµβούλιο µετείχαν, µεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Υγείας της Νοµαρχίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνοµίας και του Δήµου. Στην περίπτωση των σινεµά Village, το Συµβούλιο αρνήθηκε στις 7.12.2005 να δώσει την άδεια. Ένας από τους λόγους ήταν «η µη αποπεράτωση των εκτελούµενων εργασιών», αφού την ώρα που τα µέλη του Συµβουλίου επισκέφθηκαν το Mall βρήκαν εργάτες να κάνουν µερεµέτια στις ηµιτελείς αίθουσες…
Έτσι, προγραµµατίζεται νέα επιθεώρηση για τις 28.12.2005, η οποία όµως αναβάλλεται µία µόλις µέρα πριν, έπειτα από αίτηση της Village, η οποία επικαλέσθηκε λόγους ανωτέρας βίας! Η ανωτέρα βία όµως δεν εµπόδισε την εταιρεία να λειτουργεί κανονικά τα σινεµά. Εύλογο, αφού στις 14 αίθουσες του Mall αντιστοιχούν 3.100 θεατές ανά παράσταση!
Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που η εταιρεία Village Roadshow Operation Ελλάς Α.Ε. εφάρμοζε αυτή την πρακτική. Ο «Ριζοσπάστης» στις 23.12.2005 µας θύµισε την «παράνοµη λειτουργία 20 αιθουσών της ίδιας εταιρείας στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη που, από το 1999, όταν τις άνοιξε για το κοινό, µέχρι και τις 23 Δεκέµβρη του 2003, το Συµβούλιο Επιθεώρησης Κινηµατογράφων του παραπάνω Δήµου είχε απορρίψει δύο φορές τη χορήγηση άδειας λειτουργίας».
Τελικά, στις 18.1.2006 το Συµβούλιο Επιθεώρησης συνεδρίασε και -δύο µήνες µετά τα εγκαίνια του Mall – έδωσε τη θετική γνωµοδότηση. Ακολούθησε, όπως ήταν φυσικό, η τελική αδειοδότηση των σινεµά από το δηµοτικό συµβούλιο του Δήµου Αµαρουσίου, του δημάρχου Τζανίκου.
Έτσι από τη λίστα µε τα χωρίς άδεια καταστήµατα σβήνουµε ένα – άρα αποµένουν 27…
ΥΠΕΧΩΔΕ: Άδεια από τον μηχανικό της Lamda!
Για να πάρουν άδεια λειτουργίας, τα καταστήματα θα έπρεπε να διαθέτουν τη βεβαίωση της αρμόδιας Πολεοδομίας. Στις 9.9.2005, η ΔΟΚΚ (υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπεύθυνη για τα… ολυμπιακά έργα) λέει στο Δήμο Αμαρουσίου: «Για το συγκεκριμένο έργο αντί της βεβαίωσης της αρμόδιας Πολεοδομίας θα πρέπει να αποδέχεστε έκθεση του μηχανικού του έργου […]». Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ΥΠΕΧΩΔΕ διατάσσει την παράκαμψη της αρμόδιας Πολεοδομίας και ως μοναδικό αρμόδιο να ελέγξει το έργο του ιδιώτη μηχανικού ορίζει τον ίδιο τον ιδιώτη μηχανικό!
Το θεμα, παρότι έχουν περάσει τρία χρόνια, δεν έχει κλείσει δικαστικά. Oι προσφυγές κατά των αδειοδοτήσεων των καταστηµάτων και των κινηµατογράφων τού Mall θα εκδικαστούν τον Οκτώβριο του 2009.
[Το ποστ αυτό βασίζεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στη ΓΑΛΕΡΑ του Φεβρουαρίου 2006.]