Βελτίωση παρουσιάζει από το πρωί της Τρίτης η φωτιά που ξέσπασε από χθες το απόγευμα στη Φωκίδα και συγκεκριμένα στην Άμφισσα, με τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Στην περιοχή επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν και 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.

Παρά την καλύτερη εικόνα της φωτιάς, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξή της, με τις δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της πρόβλεψης για ισχυρούς ανέμους στην περιοχή.

“Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Άμφισσας, Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Η ύφεση εξάλλου των καιρικών συνθηκών έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Δελφών να αποκαταστήσει τα αντλιοστάσια και να αρχίσει η αυξημένη παροχή νερού προς διάφορες περιοχές, όπως στο Γαλαξίδι και στην Ιτέα, αφού η παροχή είχε μειωθεί αισθητά από χθες το απόγευμα.

Ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκάλης μιλώντας νωρίτερα στο newsit.gr είοε πως «ο παραδοσιακός ελαιώνας έχει διπλή σημασία για την περιοχή. Είναι η μονο-καλλιέργεια, η ελιά, άρα θα πλήξει τους καλλιεργητές. Πολύ σημαντικό γιατί είναι στις ίδιες περιοχές που είχαν ξανακαεί το 2013. Εγώ την έζησα από κοντά γιατί τότε ήμουν αντιδήμαρχος και τα σημάδια έχουν μείνει ανεξίτηλα. Από την άλλη πλευρά ο ελαιώνας έχει και πολιτιστικό ιστορικό χαρακτήρα , είναι και η ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, το περίφημο δελφικό τοπίο. Ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ούτε καταστροφές σε κτίρια βιομηχανιών. Το καλοκαίρι βέβαια είναι μπροστά μας».

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή φωτιά σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό Αττικής. Μετά τον συναγερμό στην Πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.