Σε δηλώσεις του που φιλοξένησε η βρετανική ιστοσελίδα Morning Star, ο Εμαλ Αχμάντι απαιτεί από την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε τιμωρία των δολοφόνων της κόρης του, η οποία σκοτώθηκε όταν ο αμερικανικός στρατός χτύπησε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αδελφός του, σκοτώνοντας συνολικά 10 μέλη της οικογένειας.
Αρχικά οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι είχαν χτυπήσει ένα «συντονιστικό του Ισλαμικού Κράτους» που υποτίθεται πως σχεδίαζε μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας παρόμοια με την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που σκότωσε 169 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες στις 26 Αυγούστου.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Στρατηγός Φράνκ Μακένζι, παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι το χτύπημα ήταν ένα «τραγικό λάθος» και ο Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εξέφρασε τα «βαθύτατα συλλυπητήριά του στα επιζώντα μέλη της οικογένειας των νεκρών».
Ο στρατηγός Μακένζι πρόσθεσε ότι η απόφαση να ανατινάξουν το αυτοκίνητο λήφθηκε με την «σοβαρή πεποίθηση» ότι αποτελούσε απειλή.
Αλλά ο κ. Αχμάντι είπε το Σάββατο: «Αυτό δεν είναι αρκετό για εμάς, να πούμε συγνώμη. Οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν το άτομο που το έκανε αυτό».
Αμφισβήτησε ακόμα το αν οι ΗΠΑ ήταν πραγματικά μετανιωμένες, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι τους δεν είχαν επικοινωνήσει με κανέναν από την οικογένεια και ότι οι χειριστές drone θα ήταν σε θέση να «δουν ότι υπήρχαν αθώα παιδιά κοντά στο αυτοκίνητο και μέσα στο αυτοκίνητο».
Η οικογένειά του ζητά επίσης από τις ΗΠΑ να τους βοηθήσουν να βρουν ασφάλεια εκτός Αφγανιστάν, καθώς το έργο του αδερφού του για μια αμερικανική οργάνωση θα μπορούσε να τους βάλει στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.
Αν και ο στρατηγός Μακένζι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να αποζημιώσουν τους συγγενείς των θυμάτων, η κινεζική εφημερίδα Global Times δήλωσε ότι αυτό που πραγματικά χρειαζόταν ήταν «ποινική ευθύνη».
«Ήταν μια σοβαρή πράξη κρατικής τρομοκρατίας και αποτελούσε έγκλημα πολέμου», ανέφερε η εφημερίδα.