Λάδι σε χαρτί του Γιώργου Μικάλεφ
επιμέλεια: Δημήτρης Λαμπρόπουλος

Στις 3 Αυγούστου μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» καταλαμβάνουν την πόλη Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, το οποίο ήταν το κέντρο των Γιαζίντι, .Στις 3 Αυγούστου 2014 εκατοντάδες χιλιάδες Γεζίντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους, τα χωριά τους και τα σπίτια τους. Πάνω από 30.000 Γεζίντι πέρασαν στην Τουρκία.

Στις 3 Αυγούστου 2014, ο ISIS δολοφόνησε όλους τους άνδρες του χωριού Kocho, στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ. Μετά τη σφαγή αυτή, ο ISIS προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Όλες οι γυναίκες, απήχθησαν, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα, και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ.

Εκτιμάται πως το Ισλαμικό Κράτος έχει σκοτώσει και αιχμαλωτίσει 10.000 Γεζίντι από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα. Οι πράξεις αυτές, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, συνιστούν οργανωμένη επιχείρηση γενοκτονίας σε βάρος της μειονότητας που εκτιμάται πως αριθμεί 700.000 άτομα που ζουν σε Ιράκ, Συρία, Τουρκία, Αρμενία, Γεωργία αλλά και σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν πουλήθηκαν μόνο στο βόρειο Ιράκ άλλα και στη Συρία, ή ακόμη και σε άλλες χώρες όπως τη Σαουδική Αραβία όπου και συνεχίζουν να τις κρατάνε και να τις εκμεταλλεύονται σαν σκλάβες του σεξ.

«Η γενοκτονία των Γεζίντι μαίνεται» στην Συρία υπο των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Νταες ήταν ο τίτλος της έκθεσης που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ τον περσινό Ιούνιο.

Η έκθεσης που βασίζεται σε συνεντεύξεις 45 ατόμων ανάμεσα τους θρησκευτικοί ηγέτες, εργαζόμενοι στο κλάδο υγείας, δικηγόροι, διακινητές, ακτιβιστές δημοσιογράφοι και αυτοί που έχουν διαφύγει από το «Ισλαμικό Κράτος», αποδεικνύει καθολικά οτι η οργάνωση διαπράττει το έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των Γεζίντι.

Ο Πάουλο Πινιέιρο, πρόεδρος της επιτροπής έρευνας δήλωσε σε συνέντευξη τύπου πως «Η Νταες (ISIS) διέπραξε το έγκλημα της γενοκτονίας και συνεχίζει. Όλες οι Γεζίντι γυναίκες, άνδρες και παιδιά που βρίσκονται στα χέρια των τρομοκρατών της Νταες κακοποιήθηκαν και δέχθηκαν άγριους βασανισμούς».

Το «Ισλαμικό Κράτος» δεν απέκρυψε την πρόθεσή του να αφανίσει τους Γεζίντι της Σιντζαρ τόνισε τότε ο Πινιέιρο και πρόσθεσε «οι τρομοκράτες σήμερα ακόμα κρατούν στα χέρια τους 3 χιλιάδες 200 γυναίκες και μικρά κορίτσια των Γεζίντι και εκτός αυτού προσπαθούν να αφανίσουν αναγκάζοντας τους άνδρες να επιλέξουν ανάμεσα στην μεταστροφή τους στο Ισλάμ και στον θάνατο, βιάζοντας ακόμη και κοριτσάκια εννέα ετών, πουλώντας γυναίκες σε σκλαβοπάζαρα και στρατολογώντας αγόρια στον πόλεμο. Πέρασαν δύο χρόνια από τις επιχειρήσεις των τρομοκρατών της Νταες στην Σιντζαρ αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια για την απελευθέρωση των ανθρώπων αυτών και δεν διοργανώθηκε καμία επιχείρηση διάσωσης. Καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της».

Ο Πάουλο Πινιέιρο κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωρίσει την γενοκτονία που εφαρμόζει η Νταες σε βάρος των Γεζίντι και να τεθεί σε κίνηση για την απελευθέρωση των Γεζίντι και εκτός αυτού πρέπει να παραπεμφθεί το έγκλημα που διαπράττεται κατά της ανθρωπότητας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στην έκθεση σημειώθηκε πως «Οι γυναίκες και τα κορίτσια των Γεζιντι αναλόγως εάν είναι παντρεμένες η όχι πουλιούνται στα σκλαβοπάζαρα στην τιμή των 200 με 1.500 δολ. και μάλιστα συγκεκριμένα αναφέρθηκε η πώλησης μίας γυναίκας Γεζιντι μαζί με τα παιδιά της επτά φορές μέσα σε 11 μήνες».

Οι πρώτες σοβαρές δημόσιες αποκαλύψεις, για βιασμούς, βασανισμούς και στυγερές δολοφονίες ήρθαν μετά την απελευθέρωση μελών της μειονότητας των Γεζίντι, σε βάρος των οποίων οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν μια επιχείρηση γενοκτονίας. Μάλιστα μετά τις καταγγελίες που έκανε η Nadia Murad Basee Taha η οποία κατέθεσε όσα είδε και όσα έζησε κατά την αιχμαλωσία της, ενώπιον επιτροπής του ΟΗΕ, τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ, μαζί με την Lamiya Aji Bashar.

Πουλήθηκε πέντε φορές σε μαχητές και αναγκάστηκε να κατασκευάσει βόμβες και γιλέκα αυτοκτονίας στη Μοσούλη μετά την εκτέλεση των αδερφών και του πατέρα της από μαχητές του ISIS.

Η Βιαν Νταχίλ, μια ακόμη γυναίκα Γεζίντι η οποία είναι μέλος του Ιρακινού Κοινοβουλίου, έδωσε συνέντευξη στο αιγυπτιακό κανάλι Extra News και είπε: «Μια από τις γυναίκες που καταφέραμε να απελευθερώσουμε από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, είπε πως την κρατούσαν αιχμάλωτη σε ένα κελάρι για τρεις ημέρες, χωρίς φαγητό και νερό. Στη συνέχεια, της έφεραν ένα πιάτο με ρύζι και κρέας. Το έφαγε γιατί πεινούσε πολύ. Όταν τελείωσε το γεύμα της είπαν: «μαγειρέψαμε τον ενός έτους γιό σου και μόλις τον έφαγες» Όπως εξήγησε η Ντακχίλ, οι τζιχαντιστές είχαν πάρει από την γυναίκα το δέκα μηνών μωρό της.

Στις 11 και 12 Μαρτίου 2017 η Διεθνής Διάσκεψη των Γυναικών Γιεζίντι αποφάσισε στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας ότι, για την απελευθέρωση των γυναίκων που παραμένουν ακόμη στα χέρια του ISIS, πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός αγώνας σε διεθνές επίπεδο και κήρυξε την 3η Αύγουστου ως Διεθνή Ημέρα Κινητοποίησης Ενάντια στη Γυναικοκτονία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση του Σιντζάρ και των άλλων περιοχών των Γεζίντι, στο στόχαστρο βρέθηκαν κυρίως οι γυναίκες. Ωστόσο, σε αντίθεση με την γενοκτονία, η «γυναικοκτονία» δεν αναγνωρίζεται από εθνικούς και διεθνείς θεσμούς σαν μία ξεχωριστή κατηγορία αδικημάτων.

Ακριβώς επειδή η επιχείρηση αφανισμού των γυναικών δεν αναγνωρίζεται επίσημα, η Διεθνής Διάσκεψη καλεί τις γυναίκες του κόσμου να διακηρύξουν την 3η Αυγούστου ως Διεθνή Μέρα Ενάντια στη Γυναικοκτονία, και παράλληλα να διαλαλήσουν παντού την κατάσταση των γυναικών του Σιντζάρ, που έχουν απαχθεί, που ζουν ακόμη ως σκλάβες και που δολοφονήθηκαν.

Το Κίνημα Γυναικών του Κουρδιστάν οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 3 Αυγούστου και δυναμώνει τη φωνή του, για την απελευθέρωση των γυναικών Γεζίντι. Καλεί σε συμπαράσταση και κοινή δράση τις γυναικείες οργανώσεις ώστε οι γυναίκες Γεζίντι να νοιώσουν ότι όλες οι γυναίκες του κόσμου είναι δίπλα τους.