«Ο Νίκος Σαμπάνης γεννήθηκε το 2003, και άρα είναι 18χρονος», διευκρινίζει στην αρχή της συνέντευξής του στο Kontra24 ο ένας εκ των τριών δικηγόρων της οικογένειας. Στο αυτοκίνητο στο Πέραμα, επέβαιναν μαζί με τον 18χρονο Νίκο, ένας 16χρονος, και ένας 15χρονος «ήταν τρία άτομα ανήλικα, ή πολύ κοντά στην ανηλικότητα», συνεχίζει ο κ. Καμπάνης, «το πρώτο που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχουν δύο εκδοχές σε αυτή την ιστορία. 36 κάλυκες, διότι 36 ήταν οι σφαίρες που έπεσαν, όλες από την πλευρά της αστυνομίας, δεν είναι ένα διφορούμενο περιστατικό. 36 σφαίρες είναι δολοφονία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το χαρακτηρίσουμε. Δεν είναι ούτε η κακιά στιγμή, ούτε λάθος, ούτε άμυνα. Μιλάμε για 36 σφαίρες, 7 αστυνομικούς που άδειασαν τις γεμιστήρες τους πάνω σε τρία ανήλικα παιδιά».

Ο κ. Καμπάνης, διευκρινίζει ότι ο μόνος λόγος που οι αστυνομικοί προέβησαν στη δολοφονική επίθεση, ήταν γιατί οι ανήλικοι δεν σταμάτησαν στο σήμα τους, χωρίς να έχουν καν ακόμη την εικόνα, ότι το όχημα στο οποίο επέβαιναν είχε κλαπεί. «Θα μπορούσαν να έχουν κάνει χίλια άλλα πράγματα οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί προκειμένου να χειριστούν την κατάσταση», προσθέτει.

Ο συνήγορος των 7, κ. Κούγιας, επέμεινε ότι αμύνθηκαν για να σώσουν τη ζωή τους, ότι δεν παραβίασαν τις εντολές για απεμπλοκή, καθώς αυτές δόθηκαν σε άλλη ομάδα ΔΙΑΣ. Οι αστυνομικοί από την άλλη, στην κατάθεσή τους υποστήριξαν, ότι πυροβολούσαν τα λάστιχα. Ο κ. Καμπαγιάννης εμμένει: «Από τη στιγμή που μιλάμε για 36 σφαίρες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχουμε να κάνουμε με άμυνα. Θα μπορούσαν να αντιδράσουν με πολλούς άλλους τρόπους σε μία απόπειρα διαφυγής. Θα μπορούσαν να έχουν ρίξει στον αέρα, ή όντως στα λάστιχα. Όμως δεν πυροβόλησαν στα λάστιχα. Πυροβόλησαν εν ψυχρώ, σκότωσαν και γάζωσαν το σώμα του Νίκου Σαμπάνη και τραυμάτισαν πάρα πολύ σοβαρά τον συνεπιβάτη στο συγκεκριμένο αμάξι. Αυτό προκύπτει κιόλας από το γεγονός ότι δεν τραυματίστηκε κανένας αστυνομικός. Η αστυνομία μετέδωσε τον βασικό ισχυρισμό των δικηγόρων υπεράσπισης των αστυνομικών, ότι δηλαδή τραυματίστηκαν, την ίδια ώρα που γνώριζε το κέντρο ότι δεν υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί».