Επιδοτήσεις ρευστότητας ύψους 37,2 εκατομμυρίων ευρώ δίνει το κράτος με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, σε ακτοπλοϊκές εταιρείες και επιχειρήσεις στα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι τα εξής:

– Για τη στήριξη των επιλέξιμων νησιωτικών επιχειρήσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο, αποφασίστηκε η διάθεση πόρων ύψους 11,2 εκατ. ευρώ.

– Σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών, με απώτερο στόχο κανένα νησί να μην μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.

– Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας από την έναρξη της εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης, ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί 3,5 εκατ. ευρώ για την ελάχιστη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών σε 29 γραμμές του εθνικού και τοπικού ακτοπλοϊκού δικτύου.

– Αποφασίστηκε η χορήγηση προκαταβολής ίσης με το 50% των μισθωμάτων για τις συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στην ακτοπλοΐα για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας εκτιμάται ότι το εν λόγω πόσο θα ανέλθει στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας, «Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας κλάδων, όπως η ακτοπλοΐα και η νησιωτική επιχειρηματικότητα οι οποίοι εξαιτίας της πανδημίας έχουν περιέλθει σε δεινή θέση».

Ακόμα πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να παρέμβουμε με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις σε δύο σημαντικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας που προσφέρουν πολλά στον τόπο».

Τέλος ανέφερε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ειδικό πρόγραμμα – καθεστώς, για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία στήριξη για τις ζημιές του κλάδου από την πανδημία του κορονοϊού Covid-19, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους».