Το φεστιβάλ οργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).  
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day-20 Μαρτίου) γιορτάζεται από το 1990 σε πέντε ηπείρους και 40 χώρες  με εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο και κινείται γύρω από ένα κοινό θέμα. Το φετινό θέμα είναι οι «Δυνατές Γυναίκες».
 
Πολλές θα είναι οι δράσεις σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους. Το αθηναϊκό κοινό είναι καλεσμένο να βιώσει μια μοναδική εμπειρία και να έρθει σε επαφή με προφορικό υλικό της συλλογικής μνήμης, το οποίο συναντιέται με την ατομική εμπειρία και το προσωπικό βίωμα, λόγια ανθρώπων, που ταξίδεψαν στο πέρασμα των καιρών για να ενώσουν το χθες με το σήμερα.
 
Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις δημιουργών που εμπνέονται από τα λαϊκά παραμύθια, του μύθου και τις ιστορίες γενικότερα και εκφράζονται μέσα από ποικίλα υλικά.
 
Την έναρξη του Φεστιβάλ, την Τρίτη 15 Μαρτίου, σηματοδοτεί η ομαδική καλλιτεχνική έκθεση «Ανθρώπων ιστορίες…Τέχνης Μυθολογήματα 3» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, κεραμικές κατασκευές, παραμυθιακό ρούχο και άλλες εικαστικές δημιουργίες, την οποία το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί μέχρι τη λήξη της διοργάνωσης.
 
Από την Τετάρτη  16 Μαρτίου έως και την Κυριακή 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στα Πολιτιστικά Κέντρα, τα Μουσεία & την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, αλλά και σε άλλους επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους, αφηγήσεις από το Δημήτρη Προύσαλη, ομάδες αφήγησης, μέλη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών και ελεύθερους αφηγητές, που θα αναδείξουν και θα μοιραστούν ιστορίες από τις άκρες του κόσμου και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής με τους απανταχού φίλους του είδους σε μια γιορτή της αφήγησης μύθων και λαϊκών παραμυθιών.
 
Επίσης, το Σάββατο 19  Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα  «Στον Κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών», κατά τη διάρκεια της οποίας θα βραβευτεί σε τιμητική εκδήλωση ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος.
 
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ στην ημερίδα θα δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης..
 
Το φεστιβάλ διοργανώνει ο ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου την ράχη», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την «Πήλιον Όρος», με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού».  Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).