Οι φετινοί μουσώνες στην περιοχή έχουν προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα σε κάποιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στο Μπανγκλαντές. Η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα πέταξε πάνω από πληγείσες περιοχές για να επιθεωρήσει την κατάσταση. Σε κάποιες περιοχές ο στρατός έριξε σακιά με βοήθεια από ελικόπτερα στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στις σκεπές των σπιτιών τους.

Οι πλημμύρες είναι συχνό φαινόμενο στην Ινδία και στο Μπανγκλαντές, όπου συνολικά ζουν περίπου 1,6 δισ. άνθρωποι, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητά, τη σοβαρότητά τους και κάνει τα φαινόμενα πιο ξαφνικά. Η εποχή των μουσώνων στη νότια Ασία διαρκεί μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου.


Στην επαρχία Σιλχέτ του Μπανγκλαντές φέτος οι πλημμύρες είναι οι χειρότερες για διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα. Όπως ανακοίνωσε η Unicef, το 90% των εγκαταστάσεών της εκεί έχουν πλημμυρίσει, ενώ αυξάνονται παράλληλα οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού.

Μάλιστα κάνει επείγουσα έκκληση να συγκεντρωθούν 2,5 εκ. δολάρια για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση στο Μπανγκλαντές, καθώς συνεργάζεται με την κυβέρνηση της χώρας για να της προσφέρει ταμπλέτες καθαρισμού νερού, ιατρικά εφόδια και δοχεία νερού. «Τέσσερα εκατ. άνθρωποι, περιλαμβανομένου 1,6 εκατ. παιδιών, είναι εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες στο βορειοανατολικό Μπανγκλαντές και έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια», τόνισε η Unicef.

Και στην Ινδία

Στο κρατίδιο Άσαμ, στη γειτονική Ινδία, εξαιτίας των πλημμυρών έχουν αποκοπεί τρεις περιοχές στην κοιλάδα Μπαράκ, ενώ το νερό στην κεντρική πόλη Σιλχάρ φτάνει μέχρι τη μέση των ανθρώπων. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Χιμάντα Μπίσουα Σάρμα, μίλησε για «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση». Περίπου 4,7 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Άσαμ, με περίπου 330.000 να διαμένουν σε καταφύγια.


Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν ο ινδικός στρατός και μέλη πολιτοφυλακών. Τις τελευταίες 72 ώρες έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 1.000 άνθρωποι στο Άσαμ.

Το Άσαμ και το γειτονικό κρατίδιο Μαγκαλάγια έχουν δεχθεί 134% περισσότερες βροχοπτώσεις φέτος σε σχέση με τον μέσο όρο άλλων ετών για την ίδια περίοδο και π σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.