Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα και τόνισε πως πρέπει να αντικατασταθεί ο Μαδούρο. «Δεν θα αναγνωρίσουμε αυτές τις εκλογές. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το σημερινό καθεστώς είναι προσκολλημένο στην εξουσία. Η επιθυμία του λαού είναι να αλλάξει το καθεστώς. Είναι απαραίτητο να πάμε σε εκλογές τώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν, που με ανακοίνωση της κάνει λόγο για υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας και χαρακτηρίζει εμμέσως αμφισβητήσιμη την εκλογική διαδικασία. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την υπερβολική και δυσανάλογη άσκηση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η Βενεζουέλα έχει δημοκρατικά εκλεγμένους και νόμιμους θεσμούς, ο ρόλος των οποίων είναι να συνεργαστούν και να βρουν διαπραγματευτικές λύσεις στην τρέχουσα κρίση. Μία συνέλευση εκλεγμένη υπό αμφισβητήσιμες και βίαιες συνθήκες δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης».

Τέλος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία του Νικολάς Μαδούρο, που είναι υπό αμερικανική δικαιοδοσία, ενώ απαγόρευσε σε Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί του. Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν χαρακτήρισε τον Μαδούρο δικτάτορα και υποστήριξε πως επιθυμούν να δουν τη Βενεζουέλα να ξαναγίνεται «δημοκρατική χώρα» μετά την αποχώρηση του Μαδούρο. «Οι χθεσινές παράνομες εκλογές επιβεβαιώνουν ότι ο Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας που περιφρονεί την βούληση του λαού της Βενεζουέλας. Με τις κυρώσεις σε βάρος του, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν τη θέση τους απέναντι στις πολιτικές του καθεστώτος του και την στήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας που επιζητά να ξαναγίνει η χώρα δημοκρατική».