Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt, η Α. Μέρκελ τόνισε πως η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της προσφυγικής κρίσης και θα πρέπει τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  να δείξουν αλληλεγγύη και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν.

«Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα και η Ιταλία να σηκώσουν μόνες τους το βάρος μόνο και μόνο λόγω της γεωγραφική τους θέσης, καθώς οι πρόσφυγες φτάνουν στις ακτές τους. Πρέπει να ανακατανείμουμε τους πρόσφυγες σε ένδειξη αλληλεγγύης στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να ξαναζήσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του 2015.

Ζητά σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το Λιμενικό Σώμα της Λιβύης, προκειμένου να προστατευτούν οι λιβυκές ακτές και κάλεσε την λιβυκή και τουρκική ακτοφυλακή να σεβαστούν τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτά ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

«Το Λιμενικό Σώμα της Λιβύης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του για να είναι σε θέση να προστατεύσει τις δικές του ακτές. Φυσικά, δίνουμε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η λιβυκή ακτοφυλακή πρέπει να συμμορφώνεται προς τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, τόσο όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και σε ό,τι αφορά μη κυβερνητικές οργανώσεις», ανέφερε και πρόσεθεσε πως το ίδιο ισχύει και με την Τουρκία.