Το πρόγραμμα DACA δημιουργήθηκε το 2012 από τον Ομπάμα και νομιμοποίησε προσωρινά παιδιά και νέους που «βρίσκονταν παράτυπα στη χώρα και είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ πριν συμπληρώσουν τα 16 τους χρόνια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις». 

Απαιτούνταν η ηλικία των δικαιούχων να είναι κάτω των 31 ετών την 15η Ιουνίου 2012, να βρίσκονται συνεχώς στην αμερικανική επικράτεια από το 2007 και κατόπιν, καθώς και να μην έχουν καταδικαστεί για κάποιο βαρύ ποινικό αδίκημα. Ακόμη, έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο, ή να έχουν απολυτήριο δημοτικού σχολείου, γυμνασίου ή να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, δέκα πολιτείες των ΗΠΑ με επικεφαλής το Τέξας αναμένεται να καταθέσουν μήνυση κατά του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τραμπ λέγοντας πως η απόφαση αυτή είναι «κόντρα στο πνεύμα μας και την κοινή λογική».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ αποτελεί «αυτοκαταστροφική απόφαση που πηγαίνει κόντρα στο πνεύμα μας και την κοινή λογική».