Από τη στιγμή της ανόδου του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία και των διακηρύξεων για ένα νέο τείχος στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικό, η Καλιφόρνια βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η πολιτεία περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταναστών χωρίς επίσημα έγγραφα, γεγονός που τους φέρνει στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου.
 
Οι πόλεις της πολιτείας και ο γενικός εισαγγελέας, Ξαβιέ Μπεσερρά έχουν επανειλημμένα μηνύσει τη διοίκηση Τραμπ για τις προσπάθειές του να υπερκεράσει τις λεγόμενες «πόλεις ασύλου», που επιχειρούν να περιορίσουν την ομοσπονδιακή πρόσβαση στους κρατούμενους μετανάστες με σκοπό την απέλαση.
 
«Αυτές είναι αβέβαιες στιγμές για τους μη καταγεγραμμένους Καλιφορνέζους και τις οικογένειές τους» αναφέρει ο κυβερνήτης Μπράουν, σύμφωνα με τον Independent, «και αυτό το νομοσχέδιο επιτυγχάνει μια ισορροπία που θα προστατεύει τη δημόσια ασφάλεια, προσφέροντας μέτρα άνεσης σε εκείνες τις οικογένειες που τώρα ζουν με φόβο την κάθε τους ημέρα» συνέχισε.
 
Το νομοσχέδιο που υπεγράφη περιλαμβάνει περιορισμούς για τους αστυνομικούς από το να ζητούν από υπόπτους στοιχεία για το μεταναστευτικό καθεστώς τους, και θέτει εκτός νόμου τη συμφωνία που μεταβιβάζει εξουσίες για τη μεταναστευτική πολιτική στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου.
 
Ακόμη, το νέο νομοσχέδιο απαγορεύει στις φυλακές να συμμορφώνονται με τα ομοσπονδιακά αιτήματα να κρατήσουν τους μετανάστες μετά την πάροδο της ημερομηνίας απελευθέρωσής τους, ένας μηχανισμός που έχει ήδη κηρυχθεί αντισυνταγματικός. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως οι φυλακές δεν μπορούν να ειδοποιήσουν τις ομοσπονδιακές αρχές για προγραμματισμένες ημερομηνίες έκδοσης, εκτός εάν ο εν λόγω ύποπτος έχει διαπράξει κάποιο σοβαρό ή βίαιο έγκλημα.
 
«Η επιβολή του τοπικού νόμου της Καλιφόρνια δεν μπορεί να παραδίδεται και να χρησιμοποιείται από την διοίκηση Τραμπ για να διαρρηγνύουμε τις οικογένειες, να υπονομεύσουμε τη δημόσια ασφάλεια και να καταστρέψουμε τη δημόσια ασφάλειά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της γερουσίας της Καλιφόρνια, Τεμ Κέβιν ντε Λίον, σε συνέντευξη τύπου, καταγγέλλοντας τον Τραμπ ως «ξενοφοβικό» και «ρατσιστή». Παράλληλα, επέκρινε ιδιαίτερα τον πρόεδρο για τη χρήση «φόβου και διαίρεσης για να προωθήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες».
 
Όπως αναφέρεται, οι αρχές επιβολής του νόμου, που ασκούν σημαντική εξουσία στο νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια, επέβαλαν κάποιες παραχωρήσεις, μετά την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, με το σκεπτικό ότι ήταν υπερβολικά ευρύ και θα προστάτευε τους επικίνδυνους εγκληματίες. Μετά από συμβιβασμό, ο κατάλογος των εγκληματιών επεκτάθηκε, ώστε εάν ένας μετανάστης έχει καταδικαστεί μία φορά, επιτρέπεται στην αστυνομία να ανταλλάσσει στοιχεία με τις ομοσπονδιακές αρχές.
 
Σημειώνεται, τέλος, πως ο νόμος δεν περιορίζει πλήρως τη ροή πληροφοριών στις ομοσπονδιακές αρχές, καθώς το Ομοσπονδιακό Γραφείο Διερεύνησης θα εξακολουθήσει να λαμβάνει δακτυλικά αποτυπώματα ατόμων που κρατούνται σε φυλακές, τα οποία θα μπορεί να μοιραστεί με τις αρχές μετανάστευσης (ICE) και τελωνειακής επιβολής, ενώ οι μεταναστευτικοί πράκτορες θα έχουν τη δυνατότητα να συναντούν τους μετανάστες στις φυλακές.