Τα εκλογικά κέντρα αναμένεται να ανοίξουν στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας). Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη εκλογική μάχη μετά τη μεγάλη νίκη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης (MUD) στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, που έθεσε τέρμα σε περισσότερα από 15 χρόνια κυριαρχίας των τσαβιστών.
 
Η κατάσταση στη Βενεζουέλα τους δύο τελευταίους μήνες φαίνεται να είναι πιο ήρεμη, μετά το κύμα κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, η οποία ζητούσε την αποχώρηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Το διακύβευμα δεν είναι οι κυβερνήτες ή τα κόμματα, αλλά η μάχη κατά του Μαδούρο. Είναι μια ιστορική ημέρα, η αρχή μιας νέας φάσης πίεσης που θα συνεχιστεί», προειδοποίησε από την πλευρά του ο βουλευτής Φρέντι Γκεβάρα, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
 

«Οι σημερινές εκλογές οφείλουν να μειώσουν τις κοινωνικές εντάσεις»
 

Την ανάγκη οι σημερινές περιφερειακές εκλογές στη Βενεζουέλα να αποτελέσουν ένα χώρο για την αντιπαράθεση των πολιτικών ιδεών, εξέφρασε ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φαρίντ Φερνάντες, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.
 
«Από την περίοδο της αποικιοκρατίας έχουμε κληρονομήσει μια διαιρεμένη κοινωνία, στην καρδιά της οποίας υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις» παρατήρησε ο Φερνάντες.
 
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η ακροδεξιά, κληρονόμος της λευκής ελίτ που κυβέρνησε τη χώρα επί αιώνες αλλά και της ελίτ του Ψυχρού Πολέμου, έχει θελήσει εκ νέου εδώ και λίγους μήνες να σπείρει τη βία στους δρόμους μας και να δημιουργήσει χάος, με σκοπό να ανακτήσει την εξουσία». Στον αντίποδα, υπογράμμισε πως «ο βενεζουελάνικος λαός έχει κατατροπώσει αυτή την ανεύθυνη στάση, συμμετέχοντας τον προηγούμενο Ιούλιο στις εκλογές για μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση».