Νέα συνάντηση απόψε του πρωθυπουργού με την τρόικα ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό. 

Εν τω μεταξύ ο Λουκάς Παπαδήμος έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών σημείωμα με τις επιπτώσεις που θα έχει για την χώρα ενδεχόμενη χρεοκοπία, προκείμενου να το παρουσιάσει στην νέα συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. 

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι διεργασίες και αλλεπάλληλες οι συσκέψεις στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ενόψει της αυριανής συνάντησης.

Σύσκεψη στο ΓΛΚ για «αντισταθμιστικά μέτρα»

Τα νέα μέτρα που απαιτούνται από την τρόικα, κρίθηκαν αναγκαία από τους δανειστές για να «αντισταθμιστούν» οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από την σχεδιαζόμενη μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή για να κλείσει η αναμενόμενη «τρύπα» από τις απώλειες εισφορών που θα καταγράψουν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και από τις απώλειες φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει η βαθύτερη ύφεση, η οποία εκτιμάται πλέον ότι θα υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε.  
 
Ως την Κυριακή είχε αποφασιστεί μείωση δαπανών στην Υγεία κατά 1,1 δισ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ περικοπές στην Εθνική Αμυνα και εξοικονόμηση 440 εκατ. ευρώ από την περικοπή των επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ. 

Αρα για να συμπληρωθούν τα μέτρα που φθάνουν το 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3,3 δισ. ευρώ), όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής, αναζητούνται μέσα λίγες ώρες μέτρα περικοπής δαπανών, άνω των 1,3 δισ. ευρώ.

Mπορούμε να σας «σώσουμε», αλλά…

Να κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό οι τόκοι για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους πρότειναν σήμερα, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

«Ο Γάλλος πρόεδρος και εγώ», είπε η καγκελάριος, «θεωρούμε ότι οι τόκοι για την αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να καταβληθούν σε δεσμευμένο λογαριασμό, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα αυτά θα είναι μονίμως διαθέσιμα» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Δεν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία εάν οι προτάσεις της Τρόικα δεν εφαρμοσθούν, οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι, ο χρόνος πιέζει πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και δεν καταλαβαίνω ποιο το όφελος των καθυστερήσεων».

Ερωτηθείς πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί ο Νικολά Σαρκοζί απάντησε: «Η κ. Μέρκελ και εγώ πιστεύουμε ότι ποτέ άλλοτε τα στοιχεία δεν ήταν τόσο κοντά για την κατάληξη σε μια συμφωνία. Τόσο για τους ιδιώτες πιστωτές όσο και για τους δημόσιους πιστωτές. Ποτέ δεν είμαστε τόσο κοντά για μια συμφωνία και η καγκελάριος έχει δίκιο που λέει ότι θα πρέπει να καταλήξουμε. Κατά δεύτερο λόγο, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Εργαζόμαστε μήνες για αυτή τη συμφωνία και δεν είμαστε σήμερα εδώ για να αποδεχθούμε μια αποτυχία. Τη θέλουμε αυτήν την συμφωνία. Με την ίδια ένταση όμως λέμε, ότι η ελληνική ηγεσία έχει ορισμένες δεσμεύσεις που με σχολαστικότητα θα πρέπει να τις σεβαστεί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εργάζεται υπό δύσκολες συνθήκες και εάν υπάρχει ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι το παράδειγμα του Ιταλού κ. Μάριο Μόντι που πετυχαίνει αξιόλογα αποτελέσματα. Είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Εμείς θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας, τώρα επαφίεται στα δύο κόμματα, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος όπου ο καθένας έχει δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις».

Παίρνοντας το λόγο η καγκελάριος υπογράμμισε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Νικολά Σαρκοζί και πρόσθεσε: «Να το πούμε ξεκάθαρα, και οι δύο θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, όμως δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν δεν καταλήξει [σ.σ.: σε συμφωνία] με την τρόικα. Η θέση μας είναι κοινή και όλη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε γνώμη» κατέληξε η καγκελάριος.