Τον Αύγουστο, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσαν σε εφαρμογή μία συμφωνία με την ακτοφυλακή της Λιβύης ώστε αυτή να συλλαμβάνει τους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και να τους επιστρέφει πίσω στη Λιβύη, που αποτελεί πλέον διαμετακομιστικό κέντρο.
 
Σύμφωνα με τις αρχές περίπου 20.000 μετανάστες βρίσκονται φυλακισμένοι, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ «χιλιάδες αδυνατισμένους και τραυματισμένους άντρες, γυναίκες και παιδιά να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον». Ο αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσείν χαρακτήρισε την κατάσταση ως κατάσταση ως ταχείας επιδείνωσης ενώ τόνισε πως το σύστημα κράτησης της Λιβύης έχει καταρρεύσει τελείως και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί.
 
«Η  ήδη υπάρχουσα φρικτή κατάσταση έχει μετατραπεί πλέον σε καταστροφική» ανέφερε ο ίδιος κάνοντας άμεσα επείγουσα επίκληση στη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να εθελοτυφλεί, όπως αναφέρει το BBC.
 
«Δεν μπορούμε να γίνουμε σιωπηλοί μάρτυρες της μοντέρνας σκλαβιάς, των βιασμών και άλλων σεξουαλικών εγκλημάτων καθώς και των παράνομων δολοφονιών στο όνομα της διαχείρισης της μετανάστευσης και της πρόληψης των απεγνωσμένων και τραυματισμένων ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης» ανέφερε ο Χουσείν.