Παρά τις απειλές Τραμπ, 128 κράτη μέλη του ΟΗΕ ενέκριναν το ψήφισμα που καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Εννέα κράτη – μέλη τάχθηκαν κατά και 35 απείχαν από την ψηφοφορία.

Οι απειλές Τραμπ

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ευθέως με τη διακοπή οικονομικής βοήθειας όσα κράτη – μέλη ταχθούν υπέρ του ψηφίσματος. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χρηματοδοτούν χώρες που τους εναντιώνονται.

«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Ικανοποίηση από την Παλαιστίνη

Εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στάση που τήρησε η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών – μελών των ΗΠΑ. 

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», δήλωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι, υπογράμμισε πριν την ψηφοφορία ότι οι ΗΠΑ απειλούν τις υπόλοιπες χώρες. Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη δυσφορία του για την επιστολή που έστειλε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι σε πολλούς από τους ομολόγους της προειδοποιώντας τους εναντίον μιας καταδίκης κι όπως ο ίδιος καταγγέλλει «απειλώντας τους και επιχειρώντας να τους εκφοβίσει».


«Προσβολή που δεν θα ξεχάσουμε»

Η Χέιλι εξέφρασε την οργή των ΗΠΑ μετά την ψηφοφορία, λέγοντας πως η ψηφοφορία και το αποτέλεσμα της είναι «μια προσβολή που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε» και πρόσθεσε ότι «θα θυμόμαστε αυτή τη μέρα ως μια μέρα που η χώρα παραγκωνίστηκε επειδή απλά θέλησε να εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της ως κυρίαρχο κράτος».  Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «οίκο των ψεμάτων» τον ΟΗΕ.