Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα χαρακτήρισε η Βρετανία τη χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης στην απόπειρα κατά της ζωής του Ρώσου πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, λίγες ώρες αφού ανακοίνωσε πως απελαύνει σχεδόν το μισό διπλωματικό προσωπικό των Ρώσων από τη Βρετανία.
 
«Το συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επικρίνουν τις ρωσικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου με ανησυχητική συχνότητα. Η παράτολμη συμπεριφορά αποτελεί προσβολή για ό,τι συμβολίζει αυτό το όργανο», είπε η βρετανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζούλιαν Μπρέιθγουεϊτ.
 
Η στάση αυτή της Βρετανίας συναντά τη δυναμική στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ υπογράμμισε την απόλυτη αλληλεγγύη της στη Μεγάλη Βρετανία, τονίζοντας πως η χώρα της πιστεύει πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του Ρώσου πρώην πράκτορα.
 
«Επιτρέψτε μου να κάνε ένα πράγμα ξεκάθαρο από την αρχή: οι ΗΠΑ στέκονται με απόλυτη αλληλεγγύη στη Μεγάλη Βρετανία. Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την επίθεση σε δύο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας στρατιωτικό νευροτοξικού παράγοντα» τόνισε η Νίκι Χάλεϊ.
 
Λάβρος, την ίδια ώρα, ήταν και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Άλεν, που σύμφωνα με τον Guardian, τόνισε πως η Ρωσία βρέθηκε σε μία «σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα», κάνοντας λόγο για αποτυχία της Ρωσίας να κηρύξει το τέλος αντίστοιχων προγραμμάτων, καλώντας τις υπόλοιπες χώρες να μην αρκεστούν στις ρωσικές δικαιολογίες. «Αυτό δεν ήταν κοινό έγκλημα. Ήταν μια παράνομη χρήση βίας, παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της διεθνούς έννομης τάξης» υπογράμμισε ο Τζ. Άλεν.
 
Στα πυρά του απάντησε ο Ρώσος απεσταλμένος, Βισάλι Νεμπέντσια, που απέρριψε τις κατηγορίες για ευθύνη της Ρωσίας, και κατηγόρησε τους Βρετανούς πως χρησιμοποιούν την επίθεση σε μια προσπάθεια να αμαυρώσουν τη Ρωσία, λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το ερχόμενο καλοκαίρι. Μάλιστα, υποστήριξε πως η επίθεση στον Ρώσο πρώην πράκτορα ήταν μία επίθεση με «ψευδή σημαία», ενδεχομένος από το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να βλάψει τη φήμη της Ρωσίας.
 
Η στάση αυτή της Ρωσίας έρχεται σε συνέχεια της απόρριψης του τελεσιγράφου της Τερέζα Μέι για να δώσει εξηγήσεις, με τον διεθνή τύπο να σημειώνει πως πλέον μένει να φανεί σε τι πρωτοβουλίες θα προχωρήσει η Βρετανία, με τους Ρώσους να προκαλούν ουσιαστικά το Λονδίνο να δείξει ποιες κυρώσεις σκοπεύει να επιβάλει εναντίον ρωσικών συμφερόντων.
 
Κατά τη συνεδρίαση, χαρακτηριστική της στάσης των Αμερικανών, η Νίκι Χάλεϊ υπογράμμισε πως «αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή. Ομόφωνα, τα κράτη δηλώνουν πως αντιτίθενται στη χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Τώρα, ένα μέλος κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στο κυρίαρχο έδαφος άλλου μέλλους. Η αξιοπιστία αυτού του συμβουλίου δεν θα επιζήσει εάν δεν καταφέρουμε να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει».
 
Αμέσως μετά, η αναφορά της Χάλεϊ στο τελεσίγραφο της Μέι προς τη Ρωσία προκάλεσε την αντίδραση των Ρώσων, με τον Ρώσο απεσταλμένο να σχολιάζει πως «η επιστολή αυτή περιέχει εντελώς ανεύθυνες δηλώσεις που είναι ακόμη δύσκολο να σχολιάσω με τη χρήση διπλωματικού λεξιλογίου», ενώ αργότερα ανέφερε σε δημοσιογράφους πως η υπόθεση ανήκει στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε» υπογράμμισε.
 

Απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών

 
«Δεν έχουμε διαφωνία με τον λαό της Ρωσίας. Πολλοί από εμάς είδαν τη μετασοβιετική Ρωσία με ελπίδα. Θέλαμε μια καλύτερη σχέση και είναι τραγικό ότι ο Πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ενεργήσει κατ 'αυτόν τον τρόπο» δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου η Τ. Μέι, λίγη ώρα αφού γνωστοποιήθηκε πως η Βρετανία απελαύνει 23 διπλωμάτες της Ρωσίας.
 
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εκδιώξει 23 Ρώσους διπλωμάτες, να εξετάσει νέους νόμους για την καταπολέμηση της κατασκοπείας και να εξετάσει κυρώσεις ως μέρος απάντησης στην επίθεση κατά του Σ. Σκρίπαλ.
 
Σημειώνεται πως πρόκειται για το 40% των διπλωματών της Ρωσίας στη Βρετανία, όπως αναφέρει η Guardian.
 

Ταξιδιωτική ντιρεκτίβα για τους τουρίστες στη Ρωσία

 
Λίγες ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είχε ήδη εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για όσους Βρετανούς πρόκειται να ταξιδέψουν στη Ρωσία, καλώντας τους τουρίστες να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια.
 
«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα (έκφρασης) αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
 
«Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις» συνεχίζει το κείμενο αυτό.
 
Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι 10.000-20.000 Βρετανοί φίλαθλοι θα ταξιδέψουν στη Ρωσία το καλοκαίρι για το Μουντιάλ.
 

Σε ενεργειακή αναζήτηση η Βρετανία

 
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, σημειώνεται πως η Βρετανία αναζητά άλλες χώρες για να προμηθεύεται φυσικό αέριο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει εναντίον της Ρωσίας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
 
«Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλειά μας αλλά και το ευρύτερο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας» είπε η Μέι όταν ρωτήθηκε από βουλευτές, κατά την ομιλία της στο κοινοβούλιο.
 
Φέτος η Βρετανία παρέλαβε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία και, συνολικά στην Ευρώπη, το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται προέρχεται από τη Ρωσία.
 
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε επίσης ότι έχει ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους για τη σοβαρότητα του ζητήματος και θα συνεργαστεί με «όποιον είναι στην (αμερικανική) κυβέρνηση» ώστε να τηρηθεί μια «σκληρή γραμμή» απέναντι στη Ρωσία. Έδωσε την απάντηση αυτή όταν ρωτήθηκε για την ανταπόκριση που έλαβε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον που απολύθηκε την Τρίτη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Λίγες ώρες πριν καθαιρεθεί από το αξίωμά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ευθύνεται πιθανότατα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ.
 
«Ο κ. Τίλερσον πράγματι έκανε ένα ηχηρό σχόλιο μετά το επεισόδιο αυτό και είμαι βέβαιη ότι θα συνεργαστούμε με τον αντικαταστάτη του για να διασφαλίσουμε ότι η Αμερική θα είναι ένας από αυτούς του συμμάχους που θα σταθούν στο πλευρό μας», κατέληξε.
 

Αρνείται εμπλοκή το ρωσικό υπουργείο Βιομηχανίας

 
Η Ρωσία έχει καταστρέψει πλήρως τα αποθέματα χημικών όπλων που διέθετε, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.
 
«Έχουμε καταστρέψει ανεξαιρέτως όλα τα χημικά όπλα που υπήρχαν και είχαν δημιουργηθεί στην Σοβιετική Ένωση. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επισήμως, παρουσία του ρώσου προέδρου σε απευθείας σύνδεση, καταστράφηκε το τελευταίο βλήμα χημικού όπλου. Για αυτό γενικά δεν έχουμε χημικά όπλα». Αυτή ήταν η απάντηση του ρώσου υπουργού, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, αν η Ρωσία εξακολουθεί να έχει αποθέματα του νευροπαραλυτικού αερίου Novichok (Νοβιτσόκ).