Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Π. Καψής εξέφρασε μεν την ικανοποίηση του Μαξίμου από το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, υπερθεματίζοντας τη βούληση της χώρας για παραμονή στο ευρώ, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει “τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος” που ανέκυψαν από αυτήν. 

Μολαταύτα, “οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι διαβολοβδομάδες. Αν δείτε τον κατάλογο αυτών που πρέπει να γίνουν, θα αντιληφθείτε πόσο πιεστικά είναι τα χρονοδιαγράμματα”, είπε.

“Βαρύ κλίμα και γραπτές δεσμεύσεις” 

Αναφερόμενος στο Eurogroup, επιβεβαίωσε ότι το κλίμα είναι βαρύ για την Ελλάδα, ότι οι δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να φτάσουν στις Βρυξέλλες ως την Τετάρτη (πιθανότατα θα έχουν τη μορφή γραπτών επιστολών και δεν θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών) και ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα εναλλακτικά σενάρια για την “τρύπα” των 325 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις.

“Όχι ανασχηματισμός, εκλογές τον Απρίλιο” 

Ο Π. Καψής απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αποκαλύπτοντας ότι θα υπάρξουν μόνο καλύψεις των κενών που δημιουργήθηκαν με τις παραιτήσεις από το υπουργικό συμβούλιο (θα ανακοινωθεί μάλλον αύριο). Αυτές θα περιλαμβάνουν “πιθανότατα” πολιτικά πρόσωπα, ενώ ερωτηθείς απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών. 

Η εξέλιξη αυτή προφανώς συνάδει με την πρόθεση του Μαξίμου – όπως την παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – να ολοκληρώσει η κυβέρνηση Παπαδήμου το έργο της στα τέλη Μαρτίου και να γίνουν εκλογές “κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο”. 

Εάν, πάντως, υπάρξει – όπως επιμένουν οι πληροφορίες εξ Εσπερίας – απαίτηση των εταίρων για παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου για την υλοποίηση των μέτρων του νέου Μνημονίου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ευρύτερος ανασχηματισμός, με είσοδο τεχνοκρατών στην κυβέρνηση, μετά το Eurogroup της Τετάρτης.

“Κανένα θέμα με Παπουτσή” 

Για τον κ. Παπουτσή διέψευσε ότι υπάρχει θέμα αντικατάστασής του ή δυσφορία του Μαξίμου για τα χθεσινά έκτροπα στην Αθήνα. Ο κ. Καψής επανέλαβε την καταδίκη του πρωθυπουργού για τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς (“δεν είναι ανεκτά”) και την έκκλησή του για ψυχραιμία, παρέπεμψε στη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για πιθανή υποκίνηση από πολιτικές δυνάμεις και υποστήριξε ότι η συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με τον κ. Παπουτσή σε λίγη ώρα θα έχει περιεχόμενο μέτρα που θα ληφθούν για να μην υπάρξουν ξανά στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.