O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του τόνισε τη σημασία να μην σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία καθώς θα πληγεί η εύθραυστη επενδυτική εμπιστοσύνη.
 
Όπως ανέφερε, οι «αγορές περιμένουν να δουν» εάν η Ελλάδα θα επιμείνει στην εφαρμογή των πρόσθετων δεσμεύσεων, τις οποίες έχει αναλάβει μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου στις 20 Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια προειδοποίησε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν αποτελεί από μόνη της πυλώνα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα.
 
«Από τη στιγμή που βρεθούμε εκεί έξω, μόνοι μας, οι αγορές θα τηρήσουν σκληρή στάση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου» ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως «οι επενδυτές θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης αναφορικά με τις οικονομικές πολιτικές. Εάν αισθανθούν ότι έχουμε πισωγυρίσματα, θα φύγουν. Εάν αισθανθούν ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μία ευκαιρία».
 
Σχετικά με τις τράπεζες υποστήριξε ότι πρέπει να επιδιώκουν με μεγαλύτερη ένταση την πώληση των κόκκινων δανείων και να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Θα πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» συμπλήρωσε.
 
«Περιμένει κανείς τουλάχιστον το πολιτικό σύστημα να έχει μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει» κατέληξε.
 
Σημειώνεται ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε λάβει μεγάλη έκταση τον Ιούνιο αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ την Τετάρτη το γερμανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την έγκριση της δόση 15 δισ. προς την Ελλάδα, η οποία είχε παγώσει λόγω της μονομερούς ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μέχρι τα τέλη του έτους τον μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό.