Στις σχέσεις της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου, αναφέρθηκε ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα. «Το ΔΝΤ είναι δεσμευμένο στη μετα-προγραμματική εποπτεία χωρών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα με υψηλές αποπληρωμές προς το Ταμείο, κι έτσι η αλληλεπίδραση με τις αρχές θα είναι πιο συχνή από τον ετήσιο κύκλο του άρθρου 4» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στις τέσσερις αξιολογήσεις που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
«Εκτενείς διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές για όλο το φάσμα των οικονομικών πολιτικών» θα περιλαμβάνει η «μεταμνημονιακή» εποχή για την Ελλάδα όπως τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν.
«Το ΔΝΤ είναι δεσμευμένο στη μετα-προγραμματική εποπτεία χωρών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα με υψηλές αποπληρωμές προς το Ταμείο, κι έτσι η αλληλεπίδραση με τις αρχές θα είναι πιο συχνή από τον ετήσιο κύκλο του άρθρου 4» είπε ο Π. Ντόλμαν.
Σημειώνεται ότι μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα υποβάλλει δύο φορές το χρόνο έκθεση στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο, η οποία θα βασίζεται στα εκάστοτε πορίσματα της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας αντίστοιχα μηνύματα προς τις αγορές.
«Κατά την ανάληψη των δραστηριοτήτων αυτών, θα δουλέψουμε μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» πρόσθεσε ο Π. Ντόλμαν και σημείωσε ότι «προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της δέσμευσης, σύμφωνα με αντίστοιχα αιτήματα των αρχών, σε στοχοθετημένους τομείς όπως η διοίκηση εσόδων και η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στις τέσσερις αξιολογήσεις που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο μεταμνημονιακής παρακολούθησης, ενώ έδωσε βάση στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, καθώς θα εξεταστεί και ο προϋπολογισμός του 2019 αλλά και οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα προχωρήσουν από την 1 Ιανουαρίου 2019.
«Αναμένουμε τα πλήρη οφέλη των μεταρρυθμίσεων να υλοποιηθούν σταδιακά, ωστόσο, θα χρειαστούν διατηρήσιμες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Απώτερος στόχος είναι πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας και καλύτερη κοινωνική προστασία» υποστήριξε ο Π. Ντόλμαν, για να καταλήξει ότι μια «στέρεη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων» θα βελτιώσει σταδιακά την ευημερία και το κράτος πρόνοιας του ελληνικού πληθυσμού, καθιστώντας την ελληνική οικονομία πιο ανθεκτική σε σοκ. Έτσι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να περιορίσει την ψαλίδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.