Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να ελέγξει το έργο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της τρίτης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης. Στο μικροσκόπιο τους αναμένεται να βρεθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει εξαγγείλει πως θα υλοποιήσει η κυβέρνηση, με πρώτο αυτό της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει επίσης τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.
Τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα ως «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2019 που έστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, αναφέρεται ότι μέσα από την διατήρηση των δυσθεώρητων πρωτογενών πλεονασμάτων, «ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που ανέρχεται σε 1,1% του ΑΕΠ το 2022 θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους».
Συγκεκριμένα, πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ύψους 0,6% του ΑΕΠ (1,14 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές του ΑΕΠ) αναμένεται να υπάρξει για το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (Stability Program 2019). Ο πρόσθετος αυτός δημοσιονομικός χώρος αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και για την υλοποίηση πακέτου θετικών μέτρων. Όπως μάλιστα επισημαίνεται στο Πρόγραμμα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις προοδευτικής μείωσης του φορολογικού βάρους, με παράλληλο σεβασμό των δημοσιονομικών στόχων.
Το Πρόγραμμα προβλέπει ότι την 4ετία 2019-2022 η υπέρβαση των στόχων θα αποφέρει συνολικά 5,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ενσωματώνει και παρεμβάσεις που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, όπως για την Υγεία που συμπιέζονται από 5,2% του ΑΕΠ το 2017, στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022, καθώς και για την Παιδεία από το 3,9% του ΑΕΠ το 2017, στο 3,5% του ΑΕΠ το 2022.
Η υπέρβαση των πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής: 2019: 4,1% του ΑΕΠ με υπέρβαση 1,14 δισ. ευρώ. 2020: 3,9% (υπέρβαση 800 εκατ. ευρώ). 2021: 4,1% (υπέρβαση 1,22 δισ. ευρώ). 2022: 4,6% (υπέρβαση 2,33 δισ. ευρώ). Όλα τα παραπάνω θα «τρέξουν» ενώ είναι ακόμα σε ισχύ η δέσμευση για νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου από 1η Ιανουαρίου 2020.
Στα ταμεία 1 δισ. ευρώ από EFSF και ESM
Την Πέμπτη το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε την επιστροφή στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 17 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση καθώς και την αναστολή της εν λόγω προσάυξησης για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019. Αυτό θα εξοικονομήσει 226 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος της Ελλάδας που σχετίζεται με αυτές τις αποφάσεις αναμένεται ανέλθει σε 329 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα επιστρέψει το ποσό ύψους 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.
«Θωρακισμένη» χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία ο Τσακαλώτος
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης Κύπρου» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να θωρακίσει την ελληνική οικονομία, μέσα από το «μαξιλάρι» ρευστότητας.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολύ καλύτερη θέση να το κερδίσει, διότι έχει ήδη αποκτήσει αξιοπιστία, έχει ήδη τρία χρόνια υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων, έχει αναδιαρθρώσει το χρέος και έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας που θωρακίζει την ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια».
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια και τις απαιτήσεις των δανειστών να μειωθούν σημαντικά, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «οι τράπεζες είναι κεφαλαιοποιημένες, καμία δεν εξαρτάται πια από τον ELA, πιάνουν τους στόχους για τις μειώσεις NPE/NPLs, έχουν πολύ καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση και είναι σε πολύ καλύτερη θέση να συνεχίσουν να πιάνουν αυτούς τους στόχους», ενώ έκανε λόγο για σχέδιο που θα βασίζεται σε εγγυήσεις του Δημοσίου και θα βοηθήσει όλες τις τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
«Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα για την Ελλάδα και η Κυβέρνηση, η ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδας) , και οι ίδιες οι τράπεζες, προχωρούν σε συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες για την αντιμετώπισή τους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού το σχέδιό μας APS. Είναι ένα σχέδιο που βασίζεται σε εγγυήσεις του Δημοσίου που θα βοηθήσει όλες τις τράπεζες σε αυτό το εγχείρημα. Και για αυτό το λόγο και το χρηματιστήριο και οι αγορές αρχίζουν σιγά σιγά να αξιολογούν θετικά την πρόοδο που έχει γίνει και την πρόοδο που αναμένεται».