Ανάπτυξη της τάξης του 1,3% καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία το α΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο πέρυσι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% για το σύνολο του τρέχοντος έτους. «Το υψηλότερο ΑΕΠ από το 1ο τρίμηνο του 2012 σε απόλυτα μεγέθη» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.
SOOC
Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% οφείλεται, μεταξύ άλλων, στα εξής:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,8%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης παρουσίασε μείωση κατά 4,1%).
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 7,9%.
- Αύξηση 4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%).
- Αύξηση 9,5% σε σχέση παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%).
Στην τριμηνιαία σύγκριση (αύξηση ΑΕΠ κατά 0,2%), η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τα ακόλουθα:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 5%).
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 8,1%.
- Μείωση 2,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,2%).
- Αύξηση 5% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6%).
«Το υψηλότερο ΑΕΠ από το 1ο τρίμηνο του 2012 σε απόλυτα μεγέθη»
Επιβεβαίωση ότι συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο, αποτελεί ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο εφέτος (+1,3%), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «η μεγέθυνση αυτή είναι ευρείας βάσης και προέρχεται από την ενίσχυση των κυριότερων συνιστωσών τού ΑΕΠ: Καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών (+0,8%), επενδύσεις (+7,9%) και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (+4%)». Μάλιστα, επισημαίνεται ότι, «σε απόλυτα μεγέθη, το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο εφέτος (47,94 δισ. ευρώ) είναι το υψηλότερο από το 1ο τρίμηνο του 2012».