
Η Κομισιόν, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχουν δρομολογηθεί οι επερχόμενες κυρώσεις προς την Τουρκία εξαιτίας των γεωτρήσεων της τελευταίας στην περιοχή της Α. Μεσογείου. Τα μέτρα είναι πολλά και τα δεινά που πρόκειται να φέρουν στην τουρκική οικονομία υπολογίζεται πως θα είναι μεγάλα.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μάγια Κοτσίγιανιτς, σε δήλωσή της στους δημοσιογράφους για τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, απάντησε πως «η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης παρουσίασαν επιλογές μέτρων εις απάντηση αυτών των παράνομων γεωτρήσεων και εναπόκειται πλέον στο Συμβούλιο να πάρει τις σχετικές αποφάσεις». Ακόμα πρόσθεσε ότι η Ε.Ε αντιδρά σε αυτές τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει δηλώσεις σ
χετικά με την τουρκική επιθετικότητα στην Α. Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ευρωπαϊκή επιτροπή, προετοιμάζει σειρά κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που μεταδίδει το Reuters είναι:
- Αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας
- Πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων στους τομείς της πολιτικής, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας και του Συμβουλίου Σύνδεσης.
- Επίσης, αναστολή της καθορισμένης για τον προσεχή Νοέμβριο Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
- Πάγωμα προενταξιακών κονδυλίων ύψους 145,8 εκατομμυρίων ευρώ
- Στο πλαίσιο των πολιτικών/διπλωματικών μέτρων που αναμένεται να εγκρίνουν οι «28», θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εξετάσει τις υφιστάμενες ενέργειες δανειοδότησης προς την Τουρκία
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Τετάρτη πως η Ε.Ε, επιχειρεί να έχει καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, ωστόσο η αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε, όπως είναι η Κύπρος, δεν αφήνει κανένα περιθώριο πέραν του να συμπεριφερθεί η Ένωση με πλήρη αλληλεγγύη προς την ευρωπαϊκή χώρα. Τέλος στο προσχέδιο για τις κυρώσεις αναφέρεται ότι η Ε.Ε, είναι έτοιμη να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.
Να σημειωθεί ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», ήδη επιχειρεί στην Α. Μεσόγειο, ενώ το δεύτερο, το «Γιαβούζ» έχει αγκυροβολήσει σε περιοχή των κατεχόμενων. Η Ε.Ε, έχει δηλώσει επανειλημμένα την ανησυχία της σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τις κυρώσεις. Από την άλλη η Τουρκία έχει κάνει πολλές φορές λόγο για «νόμιμο δικαίωμα» στις γεωτρήσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ανένδοτος μπροστά στις επερχόμενες κυρώσεις.