Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μάγια Κοτσίγιανιτς, σε δήλωσή της στους δημοσιογράφους για τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, απάντησε πως «η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης παρουσίασαν επιλογές μέτρων εις απάντηση αυτών των παράνομων γεωτρήσεων και εναπόκειται πλέον στο Συμβούλιο να πάρει τις σχετικές αποφάσεις». Ακόμα πρόσθεσε ότι η Ε.Ε αντιδρά σε αυτές τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει δηλώσεις σ
χετικά με την τουρκική επιθετικότητα στην Α. Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ευρωπαϊκή επιτροπή, προετοιμάζει σειρά κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που μεταδίδει το Reuters είναι:
- Αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας
- Πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων στους τομείς της πολιτικής, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας και του Συμβουλίου Σύνδεσης.
- Επίσης, αναστολή της καθορισμένης για τον προσεχή Νοέμβριο Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
- Πάγωμα προενταξιακών κονδυλίων ύψους 145,8 εκατομμυρίων ευρώ
- Στο πλαίσιο των πολιτικών/διπλωματικών μέτρων που αναμένεται να εγκρίνουν οι «28», θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εξετάσει τις υφιστάμενες ενέργειες δανειοδότησης προς την Τουρκία
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Τετάρτη πως η Ε.Ε, επιχειρεί να έχει καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, ωστόσο η αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε, όπως είναι η Κύπρος, δεν αφήνει κανένα περιθώριο πέραν του να συμπεριφερθεί η Ένωση με πλήρη αλληλεγγύη προς την ευρωπαϊκή χώρα. Τέλος στο προσχέδιο για τις κυρώσεις αναφέρεται ότι η Ε.Ε, είναι έτοιμη να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.
Να σημειωθεί ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», ήδη επιχειρεί στην Α. Μεσόγειο, ενώ το δεύτερο, το «Γιαβούζ» έχει αγκυροβολήσει σε περιοχή των κατεχόμενων. Η Ε.Ε, έχει δηλώσει επανειλημμένα την ανησυχία της σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τις κυρώσεις. Από την άλλη η Τουρκία έχει κάνει πολλές φορές λόγο για «νόμιμο δικαίωμα» στις γεωτρήσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ανένδοτος μπροστά στις επερχόμενες κυρώσεις.