Σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω των παράνομων δράσεων των τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακά ΑΟΖ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ομόφωνη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο».

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Ν. Δένδιας επισήμανε ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση «η ομόφωνη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «μετά από αυτήν την εκτεταμένη συζήτηση, τα αποτελέσματα, όταν θα δημοσιευθούν, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Προς την κατεύθυνση της υπενθύμισης προς την Τουρκία του διεθνούς δικαίου, του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να κινείται, αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο».

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα, ο Ν. Δένδιας υποστήριξε ότι συζητήθηκε το Ιράν, το Ιράκ, το μεταναστευτικό, καθώς και θέματα που αφορούν την κεντρική Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική. Εκτός από τη διμερή συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Κύπριο ομολογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ν. Δένδιας πραγματοποίησε σύντομες συναντήσεις και με άλλους ομολόγους του μεταξύ των οποίων, τον Ιταλό υπουργό, Ένζο Μιλανέζι, τον Βρετανό, Τζέρεμι Χαντ, τον Ολλανδό Στεφ Μπλοκ και το Φινλανδό, Πέκα Χααβίστο, ενώ είχε και μια σύντομη, πρώτη συνομιλία με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, Φεντερικα Μογκερίνι.

Σε συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Τρίτης, ο Ν. Δένδιας τον ενημέρωσε τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, και «αξιολογήθηκε ως πολύ ενθαρρυντική η ομόφωνη και άμεση αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων στην τουρκική προκλητικότητα». Ο Ν. Δένδιας αναχωρεί το μεσημέρι της Τρίτης για τις ΗΠΑ, όπου θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Αμετανόητη η Τουρκία, προαναγγέλλει αύξηση των δραστηριοτήτων

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας». Παράλληλα, αποφασίστηκε «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ απηύθυναν παράλληλα προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.

Η Άγκυρα ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αδιαφορεί για τα μέτρα που προανήγγειλε η ΕΕ, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα και η Κύπρος εκμεταλλεύονται τη θέση τους ως μέλη της Ένωσης και χρησιμοποιούν τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο». Στη συνέχεια στρέφεται κατά της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς τονίζεται ότι «αυτές οι αποφάσεις είναι το τελευταίο παράδειγμα πως το δίδυμο Ελληνοκυπρίων  και Ελλάδας εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ προς όφελος των δικών τους μαξιμαλιστικών θέσεων και πως οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει εργαλείο τους».

Στη συνέχεια το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την ΕΕ ότι «αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να συναντηθούν στο θέμα των υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας». Στο τέλος της ανακοίνωσης επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία «θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά την ΕΕ και συνεχίζει τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο