Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι στο όνομα του «ανεξάρτητου, αδέσμευτου και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού», θα φέρει τη «δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των στελεχών, για την αποτύπωση και, συνεπώς, την αντιμετώπιση του οργανωτικού κατακερματισμού του συνδικαλισμού στη χώρα μας».
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα φέρει την «καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε διαδικασίες απόφασης προκήρυξης απεργίας, για την ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή και άσκηση του σχετικού δικαιώματος από όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους». Υποστήριξε ότι πρόκειται για παρέμβαση ώστε μην «ξαναζήσουμε τις πρόσφατες οδυνηρές εικόνες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ».
Αναφερόμενος στη «μεγάλη πρόκληση», όπως τη χαρακτήρισε, των εκκρεμών συντάξεων ο Γ. Βρούτσης μίλησε για εμπαιγμό της προηγούμενης κυβέρνησης, «η οποία άφησε βαριά κληρονομιά» πολλών χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, στις επικουρικές και στα εφάπαξ υπάρχει εκκρεμότητα 90.000, στις κύριες συντάξεις ο αριθμός φτάνει τις 107.419, στις συντάξεις του Δημοσίου είναι 17.657, στις συντάξεις χηρείας η εκκρεμότητα φτάνει τον αριθμό των 57.522, στις νέες συντάξεις χηρείας η εκκρεμότητα είναι για 32.296 ενώ όπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης «σύμφωνα με εγκύκλιο προ τεσσάρων μηνών, η οποία φέρνει νέα δεδομένα στην παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση η εκτίμηση αφορά σε 20.000 εκκρεμότητες. Σύνολο 324.000 και αν σε αυτό προστεθεί η τραγική εικόνα στο Δημόσιο με τις εκκρεμείς υποθέσεις που είναι 140.000 φτάνει ο αριθμός των 464.000».