Μετά από την έντονη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του «επιτελικού κράτους», ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε σειρά τροποποιήσεων κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης στη Βουλή την Πέμπτη. Αναλυτικά οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης:
Ομοβροντίες της αντιπολίτευσης για το «επιτελικό κράτος» που δίνει «υπερεξουσία» στον Μητσοτάκη
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γ. Γεραπετρίτης:
Αλλάζει η μοριοδότηση για την επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων. Η αρχική πρόβλεψη για μοριοδότηση της συνέντευξης με 50% περιορίζεται στο 40%, ενώ με 25% μοριοδοτείται η εμπειρία και με 35% τα προσόντα. Για την ίδια θέση υιοθετείται πλήρως το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης.
Καταργείται η αναφορά στο κώλυμα από σύμβαση εξ επαχθούς αιτίας. Στα ασυμβίβαστα και στα κωλύματα των μελών της κυβέρνησης και των διοικήσεων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ επιστρέφει η διατύπωση για απαγόρευση σύμβασης με το Δημόσιο εάν υπήρχε οικονομικό όφελος.
Καταργείται η διάταξη που απαγόρευε σε όσα δημόσια στελέχη προσέφεραν υπηρεσία και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής γενικού γραμματέα.
Καταργείται η δυνατότητα να καταλάβει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας ένας απλός μετακλητός υπάλληλος. Με τη νέα ρύθμιση, ο επικεφαλής θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τη δημοσιοϋπαλληλία. Επανήλθαν οι προβλέψεις του ν. 4590/19 αναφορικά με τον πολυετή στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων και απαλείφθηκε η απαράδεκτη διάταξη περί δυνατότητας τοποθέτησης ιδιωτών σε θέσεις προϊσταμένων της υπό σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Κατά την επιλογή υπηρεσιακών γραμματέων το Σώμα που θα επιλέγει θα είναι 5μελές, με τα 4 μέλη να προέρχονται από το ΑΣΕΠ, ενώ το πέμπτο θα είναι ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο κυβερνητικό Συμβούλιο Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης που θα αποφασίζει. Παράλληλα, αν υπάρξει διαφωνία εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν θα αποφασίζει ο πρωθυπουργός, αλλά θα διεξάγεται ψηφοφορία και στη συνέχεια θα ανακοινώνεται επίσημα η απόφαση.
Καταργείται η δυνατότητα για περισσότερους μετακλητούς στην προεδρία της κυβέρνησης. Με τη νέα ρύθμιση εισάγεται ανώτατο πλαφόν 100 μετακλητών, το οποίο δεν θα μπορεί να παραβιαστεί.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των αρμοδιοτήτων των προηγούμενων Αρχών (δηλαδή εκείνων που δεν καταργούνται). Ειδικά για το ΣΕΠΕ προβλέπεται ότι ο γενικός διευθυντής θα προέρχεται από το Σώμα των Επιθεωρητών για να εξασφαλίζεται η συνέχεια. Ο ίδιος αναβαθμίζεται σε γενικό επιθεωρητή εργασίας.
Σχετικά με τις διατάξεις που περιορίζουν τη δυνατότητα πλήρους διερεύνησης των μεγάλων εκκρεμών ποινικών υποθέσεων (ειδικά με την κατάργηση του θεσμού του ΓΕΔΔ και την υποβάθμιση των άλλων σωμάτων όπως ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ κλπ.). Σημειώνεται ότι πάνω σε αυτό, ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως «θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός δημοσίων πολιτικών και παρακολούθησή τους και σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων στη δημοσιοϋπαλληλία, για να καταστεί βασικός πυλώνας συνέχειας του κράτους χωρίς πολιτική επιρροή».
Νεοφιλελέυθερο, κομματικό και συγκεντρωτικό το «επιτελικό κράτος» για τον ΣΥΡΙΖΑ
Με τη διαδικασία του επείγοντος το ν/σ για άσυλο και ΟΤΑ
Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το διυπουργικό νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πανεπιστημιακό άσυλο και τις επείγουσες διατάξεις. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα γίνει η επεξεργασία του νομοσχεδίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα ψηφιστεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Η Όλγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαδικασία του επείγοντος, λέγοντας ότι δεν ακολουθούνται οι κανόνες καλής νομοθέτησης όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση «Δεν ακολουθούνται έτσι οι κανόνες καλής νομοθέτησης για τους οποίους μιλάει η κυβέρνηση. Αυτό είναι κακή νομοθέτηση και νομοσχέδια προωθούνται με τέτοιες διαδικασίες, για λόγους δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης η οποία δεν έχει όμως καμία σχέση με την ουσία».