Την Κίνα και τη Ρωσία έχει προβληματίσει η αμερικανική δοκιμή πυραύλου τύπου «Κρουζ» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο νησί Σαν Νίκολας της Καλιφόρνια. Ο πύραυλος όπως περιγράφηκε από το δελτίο Τύπου του Πενταγώνου ήταν συμβατικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς. Με τον όρο «συμβατικός» η ανακοίνωση εξηγεί ότι δεν ήταν οπλισμένος με πυρηνικά. Ωστόσο τέτοιοι πύραυλοι είναι ικανοί να μεταφέρουν πυρηνικά και μάλιστα σε τεράστιες αποστάσεις.
Οι ΗΠΑ σφραγίζουν την κατάρρευση της συμφωνίας για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς
Η κατασκευή τέτοιου είδους όπλων απαγορευόταν βάσει της συνθήκης για τα πυρηνικά μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής (INF) η οποία κατέρρευσε στις αρχές Αυγούστου με ευθύνες που βαραίνουν και τις δύο πλευρές.
Τερματίστηκε η συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ για πυρηνικό αφοπλισμό – Έμμεσες απειλές του ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα
Αντίμετρα ετοιμάζει η Ρωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε απογοητευμένος από την άσκηση των ΗΠΑ, η οποία όπως υπογραμμίζει αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια αλλά ειδικότερα για την ευρωπαϊκή, καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν εκτοξευτές πυραύλων στη Ρουμανία και πρόκειται να εγκαταστήσουν και στην Πολωνία και με ελάχιστες μετατροπές δύνανται να εκτοξεύσουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς.
Η κατάρρευση της INF είχε προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα που εξέφραζε φόβους για ξέσπασμα νέας κούρσας εξοπλισμών. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη φαίνεται να έχει γερές βάσεις καθώς μετά τις εξαγγελίες Αμερικανών αξιωματούχων περί κατασκευής αλλά και ανάπτυξης πυραυλικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε «αντίμετρα», κατασκευάζοντας και αυτή με τη σειρά της πυραύλους εκτόξευσης από εδάφους αλλά και άλλους μικρού και μέσου βεληνεκούς. Ο Πούτιν ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν ρωσικοί πύραυλοι σε ευρωπαϊκό έδαφος αν δεν προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια πρώτες οι ΗΠΑ.
Μήνυμα στην Κίνα
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, μετά την πυραυλική δοκιμή μίλησε στο «FOX», και στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το αν η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με σκοπό να στείλει ένα μήνυμα σε Ρωσία, Κίνα και Β. Κορέα, ο Έσπερ απάντησε λέγοντας ότι βασικός στόχος ήταν να λάβει το μήνυμα η Κίνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Θέλαμε να είμαστε σίγουροι, όπως χρειάζεται να είμαστε, ότι έχουμε τη δυνατότητα να αντικρούσουμε την κινεζική κακή συμπεριφορά, με το να έχουμε τη δυνατότητα να χτυπήσουμε κι εμείς σε αποστάσεις μέσου βεληνεκούς.
Η προσήλωση στην Κίνα επιβεβαιώνεται καθώς όπως μεταδίδει το «Reuters», αυτό το μήνα ο Έσπερ επισκέφτηκε την Αυστραλία και δήλωσε ότι είναι υπέρ της τοποθέτησης πυραύλων εκτόξευσης από εδάφους και πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ασία το συντομότερο.
Νέα κούρσα εξοπλισμών
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε την Τρίτη ότι η αμερικανική δοκιμή έδειξε ότι οι ΗΠΑ εγκαθίδρυσαν μια νέα κούρσα και μια νέα αντιπαράθεση όσο αφορά τους εξοπλισμούς, πράγμα το οποίο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.
Ρωσία και Κίνα συγκαλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ρωσία και Κίνα προχώρησαν επίσημα σε αίτημα σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Πέμπτη, με αφορμή τις δηλώσεις από πλευράς αξιωματούχων των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
Η θεματική βάσει της οποία θα συγκληθεί το Συμβούλιο είναι «Απειλές στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και την εισήγηση θα πραγματοποιήσει η ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους αφοπλισμούς.