Άσκηση με νέο πύραυλο μέσου βεληνεκούς πραγματοποίησε το Πεντάγωνο την Κυριακή, στο νησί Σαν Νίκολας στην Καλιφόρνια. Τέτοια όπλα απαγορεύονταν όσο ίσχυε η συνθήκη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τα πυρηνικά (INF), ωστόσο η συνθήκη κατέρρευσε την 1η Αυγούστου με αποτέλεσμα ΗΠΑ και Ρωσία να είναι πλέον ελεύθερες να αναπτύξουν πυραύλους χωρίς κάποιον περιορισμό στο βεληνεκές τους, ικανούς παράλληλα να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πενταγώνου, «Ο δοκιμαστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από κινητή βάση και έπληξε με ακρίβεια τον στόχο μετά από πτώση πάνω από 500 χιλιομέτρων. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και τα διδάγματα που αποκομίσθηκαν από τη δοκιμή θα βοηθήσουν στην εξέλιξη του υπουργείου Άμυνας μελλοντικών δυνατοτήτων (στα όπλα) μέσου βεληνεκούς».

Όσο ίσχυε η συμφωνία για τα πυρηνικά μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι πύραυλοι βεληνεκούς από 500 έως 5,500 χιλιόμετρα απαγορεύονταν, ωστόσο μετά την κατάρρευση της συμφωνίας, με ευθύνες και των δύο χωρών τόσο η Μόσχα, όσο και η Ουάσιγκτον, έβαλαν μπροστά τις μηχανές της μαζικής κατασκευής και δοκιμής τέτοιων όπλων.

Τον περασμένο Φλεβάρη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη συμφωνία πράγμα το οποίο και έπραξε την 1η Αυγούστου, εξαιτίας της ανάπτυξης από πλευράς Ρωσίας πυραυλικού συστήματος το οποίο παραβίαζε τα συμφωνηθέντα.

Ωστόσο η Μόσχα αρνήθηκε τον ισχυρισμό και είχε δηλώσει ότι οποιοσδήποτε έλεγχος του συστήματός της ήταν δεκτός. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρθηκαν, πράγμα το οποίο έδωσε βάση στους ισχυρισμούς της Ρωσίας όταν έκανε λόγο για προσχηματική αποχώρηση της αμερικανικής πλευράς από τη συμφωνία.