Δύο Ρώσους διπλωμάτες απέλασε η Γερμανία, λόγω υποψιών εμπλοκής της Ρωσίας ή της ρωσικής Τσετσενικής δημοκρατίας στη δολοφονία του 40χρονου τσετσένου πολέμαρχου Ζελιχμάν Χανγκοσβίλι, τον περασμένο Αύγουστο, σε πάρκο του Βερολίνου.

Ο Χανγκοσβίλι πολέμησε κατά των ρωσικών δυνάμεων στον πόλεμο του 2001-2005, και ήταν στενός συνεργάτης του Ασλάν Μασχάντωφ. Διέφυγε στη Γερμανία και ζήτησε πολιτικό άσυλο το 2015, όταν γλίτωσε απόπειρα δολοφονίας του στην Τυφλίδα. Το άσυλο δεν του παρεσχέθη.

Απαντώντας στην απέλαση των διπλωματών της, η Μόσχα έκανε λόγο για αστήριχτες κατηγορίες και προειδοποίησε για αντίμετρα. Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου, Λεονίντ Σλάτσκυ, αναφέρθηκε, μάλιστα, στη «ρωσοφοβική υστερία» της Δύσης.

Η απέλαση οξύνει το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, λίγες μέρες πριν την επερχόμενη τετραμερή διάσκεψη για την Ουκρανία, στις 9 Δεκεμβρίου. Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι «η Μόσχα δεν θέλει να βοηθήσει στη διελεύκανση της υπόθεσης».

Ο Χανγκοσβίλι δολοφονήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο πάρκο Κλάινερ Τιεργκάρντεν. Ο δολοφόνος του τον πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι, μέρα μεσημέρι και ενώ επέστρεφε από το τζαμί όπου προσευχόταν. Οι αρχές της Γερμανίας συνέλαβαν έναν ύποπτο, επισήμως γνωστό ως Βαντίμ Σ., την ώρα που πετούσε όπλο και περούκα στο ποτάμι, αλλά αποδείχθηκε μη συνεργάσιμος.