Το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ζήτησε από τις δύο πλευρές να βρεθεί λύση και για τους 145 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και των 24 που τελούν υπό απόλυση.
Στις εξεταζόμενες λύσεις προτείνεται: η τοποθέτηση σε άλλες θέσεις στον όμιλο Πειραιώς, η εθελούσια μετακίνηση στην εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, Intrum, η ενισχυμένη οικονομικά εθελούσια έξοδος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς, Μ. Μπεμπένη, ο οποίος συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση της Πέμπτης 5/12 στο υπουργείο Εργασίας, η γ.γ. Άννα Στρατινάκη «επανέφερε επί της ουσίας τις προηγούμενες προτάσεις που είχε κάνει η τράπεζα Πειραιώς, όχι μόνο για τους 24 απολυμένους, αλλά συνολικά για τους 145 εργαζόμενους που είναι σε αναγκαστική άδεια: έχουν να επιλέξουν 1) απασχόληση στο δίκτυο όπου υπάρχει θεση (κατά παρέκλιση του κανονισμού εργασίας), 2) απασχόληση στη θυγατρική (χωρίς τα κλαδικά τους δικαιώματα) και 3) εθελουσία έξοδο.
«Δική μας θέση μας ήταν ανάκληση των απολύσεων και τήρηση της συμφωνίας που προβλέπει τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στον τόπο κατοικίας τους», σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου, την ώρα που η η της εκτελεστική γραμματεία ΟΤΟΕ καλείται να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της μέχρι την επόμενη τριμερή συνάντηση που ορίστηκε για την Τετάρτη 11/12. Μέχρι τότε, οι απολύσεις δεν ανακαλούνται ενώ η «συζήτηση από μηδενική βάση» (εάν ανακληθούν οι απολύσεις), την οποία πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος φαίνεται ότι σημαίνει αποδοχή των παραπάνω προτάσεων της τράπεζας, προτάσεις τις οποίες έχουν πολλάκις απορρίψει οι εργαζόμενοι.
Άλλωστε, η συμφωνία που συνομολόγησαν πριν εκπνεύσει ο Ιούλιος ΟΤΟΕ και Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει πως «οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία που θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια («Intrum Hellas») θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού», αναφέρει στο Left.gr.
Άλλωστε, η συμφωνία που συνομολόγησαν πριν εκπνεύσει ο Ιούλιος ΟΤΟΕ και Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει πως «οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία που θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια («Intrum Hellas») θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού».
Να σημειωθεί ότι η 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει για σήμερα η ΟΤΟΕ είχε πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής από 80% έως 50%, ενώ ιδιαίτερα μαζική ήταν και η συγκέντρωση των τραπεζοϋπαλλήλων που έγινε το μεσημέρι μπροστά στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς γνωστοποίησε στο προσωπικό της τράπεζας με κείμενο εσωτερικής ενημέρωσης ότι προχωρά στην απόλυση 24 υπαλλήλων του πρώην RBU (διαχείριση κόκκινων δανείων), που δεν μετακινήθηκαν στη σουηδική εισπρακτική εταιρία Intrum, προχωρώντας με τον τρόπο αυτό σε εκδικητική κίνηση κατά των υπαλλήλων που δεν ενέδωσαν στις απειλές της τράπεζας. Στο εσωτερικό έγγραφο, η τράπεζα υποστηρίζει πως «εξάντλησε όλα τα περιθώρια χειρισμού» και προχώρησε στην απόλυση των υπαλλήλων που «αρνήθηκαν να αντιληφθούν» τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος της εργασίας τους στην τράπεζα.
Απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στις εκδικητικές απολύσεις στη Τράπεζα Πειραιώς
Πολιτικό «μέτωπο» για ακύρωση των απολύσεων
Διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας την Τρίτη με την Έφη Αχτσιόγλου, την Φώφη Γεννηματά και εκ μέρους του ΚΚΕ, με τους Νίκο Καραθανασόπουλο και Χρήστο Κατσώτη.
Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «προ μηνών αναδείξαμε τη σοβαρότητα του θέματος επιμένοντας τόσο σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων όσο και με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ότι η Τράπεζα Πειραιώς οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία έχει δεσμευτεί και να εγκαταλείψει κάθε εκβιαστική πρακτική σε βάρος των εργαζομένων».
«Καλέσαμε επανειλημμένα το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από κάθε καταχρηστική ενέργεια εις βάρος τους, αλλά το υπουργείο τήρησε σιγή ιχθύος. Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η στάση του υπουργείου Εργασίας ενθάρρυνε την εργοδοτική αυθαιρεσία. Απαιτούμε την άμεση παρέμβασή του έστω και τώρα για την ανάκληση όλων των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, την τήρηση της συμφωνίας διοίκησης-εργαζομένων και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων» δήλωσε η πρώην υπουργός.
Στη συνέχεια το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζομένων, «που καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ» και καταγγέλλει πως η τράπεζα παραβιάζει «κατάφωρα τη συμφωνία που η ίδια είχε συνάψει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων».
«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης επιβεβαιώνουν πως με τη στάση τους, την απονεύρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, και την αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που νομοθέτησαν, όχι απλά δεν ανακόπτουν αλλά ενθαρρύνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να ανακληθούν έστω και τώρα οι απολύσεις των εργαζομένων» κατέληξε η Κουμουνδούρου.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε «από την κυβέρνηση να παρέμβει τώρα, ώστε οι απολύσεις να ακυρωθούν. Αλλοίμονο αν οι Τράπεζες -που έχουν στηριχθεί με χρήματα του ελληνικού λαού – αφεθούν ασύδοτες και στα θέματα της απασχόλησης».
Και σχολίασε πως «ό,τι δεν έγινε στην καρδιά της κρίσης, γίνεται τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρεί σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων Κίνηση που δημιουργεί κινδύνους για μαζικές απολύσεις στις Τράπεζες».
Στη συνάντηση με το ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, εξέφρασε την συμπαράσταση και τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων της τράπεζας, εστιάζοντας στην ανάγκη της αποφασιστικής αντιμετώπισης των απολύσεων και της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται. Παράλληλα ανέφεραν ότι η ΚΟ του ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που θα καταθέσει.