X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Εκδικητικές απολύσεις 24 εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς

Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς προχώρησε τη Δευτέρα στις απολύσεις 24 εργαζομένων του πρώην RBU (διαχείριση κόκκινων δανείων), που δεν μετακινήθηκαν στη σουηδική εταιρία Intrum. Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεως Ελλάδας (ΟΤΟΕ) καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσης ανάκλησης των απολύσεων και προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως πρόκειται για εκδικητική κίνηση κατά των υπαλλήλων που αντιδρούν να μετακινηθούν στην Intrum. Όπως αναφέρουν συνδικαλιστές του χώρου, μαζικές απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων είχαν να συμβούν από την εποχή της χούντας. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τριμερής στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους της τράπεζας, των τραπεζοϋπαλλήλων και του υπουργείου.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC


Σύμφωνα με πληροφορίες του ThePressProject, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς γνωστοποίησε στο προσωπικό της τράπεζας με κείμενο εσωτερικής ενημέρωσης ότι προχωρά στην απόλυση 24 υπαλλήλων του πρώην RBU (διαχείριση κόκκινων δανείων), που δεν μετακινήθηκαν στη σουηδική εισπρακτική εταιρία Intrum, προχωρώντας με τον τρόπο αυτό σε εκδικητική κίνηση κατά των υπαλλήλων που  δεν ενέδωσαν στις απειλές της τράπεζας.

Στο εσωτερικό έγγραφο, η τράπεζα υποστηρίζει πως «εξάντλησε όλα τα περιθώρια χειρισμού» και προχώρησε στην απόλυση των υπαλλήλων που «αρνήθηκαν να αντιληφθούν» τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος της εργασίας τους στην τράπεζα.

«Η τράπεζα μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όλες  τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 2/12/2019 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU εφαρμόζοντας τον Κανονισμό εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του ΔΣ της τράπεζας.

Η δύσκολη αυτή απόφαση έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU, να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους».

Οι εργαζόμενοι στην τράπεζα Πειραιώς καταγγέλλουν απόπειρα «ποινικοποίησης» της συνδικαλιστικής δράσης

Η ΟΤΟΕ μαζί με τους συλλόγους των εργαζομένων της τράπεζας καλεί την Τρίτη  σε κινητοποίηση στις 7:15 το πρωί, στο κεντρικό κτήριο της διοίκησης στην οδό Αμερικής. Σημειώνεται ότι η τράπεζα Πειραιώς, με βάση την έγγραφη συμφωνία με την ΟΤΟΕ (25/7/19) ήταν υποχρεωμένη να αξιοποιήσει σε άλλες θέσεις εργασίας τους 350 περίπου εργαζόμενους της Πειραιώς, που επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους, μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 250 που έχουν μεταβεί με σύμβαση δανεισμού στην τρίτη εταιρεία ), όταν αυτή λήξει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα  με τα όσα δήλωσαν  στο ΤΡΡ συνδικαλιστές του χώρου, μαζικές απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων είχαν να συμβούν από την εποχή της χούντας. Την Τρίτη θα γίνουν συναντήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους της τράπεζας, των τραπεζοϋπαλλήλων και του υπουργείου

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) και ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζόμενων τράπεζας Πειραιώς (ΕΣΕΤΠ) κατήγγειλαν ότι σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ) προς τους διευθυντές, επιχειρείται η φίμωση των εργαζομένων .

Υπενθυμίζεται πως προ εβδομάδων η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «ή Intrum ή εθελούσια ή απόλυση» προσπάθησε να εκφοβίσει τους εργαζόμενους  στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU), για να αποδεχτούν «οικειοθελώς» τη μεταφορά τους στην εν λόγω εισπρακτική σουηδική  εταιρία, την «Intrum».  Όπως μάλιστα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε κάποιες περιπτώσεις «η εργοδοσία προχωρεί σε μεταθέσεις  – εξόντωσης και παραδειγματισμού προς όλους τους εργαζόμενους».

Μετά από συνεχείς πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς εκ μέρους της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς, τη μεταπήδησή τους στη νέα εταιρεία έχουν αποδεχθεί 700 υπάλληλοι σε σύνολο 1.300 που εργάζονταν στην RBU. Παράλληλα, περίπου 250 εργαζόμενοι αποδέχθηκαν τη μεταφορά τους, με το καθεστώς δανεισμού για διάστημα από 3 έως και 12 μήνες.

Καταγγελία για εργοδοτικό εκβιασμό της τράπεζας Πειραιώς με την ανοχή της κυβέρνησης

«Με την κάλυψη Βρούτση οι εκδικητικές απολύσεις»

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για εκδικητικές απολύσεις που έρχονται ως συνέχεια της αναγκαστικής άδειας και των εκβιαστικών πρακτικών σε βάρος των συνολικά 350 υπαλλήλων που αρνήθηκαν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προέβλεπε ρητά ότι η μετακίνηση θα ήταν μόνο εθελοντική.  Τόνισε πως η κίνηση αυτή αποδεικνύει ξεκάθαρα το ότι η στάση του υπουργείου Εργασίας ενθαρρύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία

«Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σήμερα σε απολύσεις 24 εργαζομένων της που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων,παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία που η ίδια είχε συνάψει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Οι εκδικητικές απολύσεις έρχονται ως συνέχεια της αναγκαστικής άδειας και των εκβιαστικών πρακτικών σε βάρος των συνολικά 350 υπαλλήλων που αρνήθηκαν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προέβλεπε ρητά ότι η μετακίνηση θα ήταν μόνο εθελοντική.

Προ μηνών αναδείξαμε τη σοβαρότητα του θέματος επιμένοντας  τόσο σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων όσο και με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ότι η Τράπεζα Πειραιώς οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία έχει δεσμευτεί και να εγκαταλείψει κάθε εκβιαστική πρακτική σε βάρος των εργαζομένων.

Καλέσαμε επανειλημμένα το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από κάθε καταχρηστική ενέργεια εις βάρος τους, αλλά το υπουργείο τήρησε σιγή ιχθύος.

Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι  η στάση του υπουργείου Εργασίας ενθάρρυνε την εργοδοτική αυθαιρεσία.Απαιτούμε την άμεση παρέμβασή του έστω και τώρα για την ανάκληση όλων των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, την τήρηση της συμφωνίας διοίκησης-εργαζομένων και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις