X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Καταγγελία για εργοδοτικό εκβιασμό της τράπεζας Πειραιώς με την ανοχή της κυβέρνησης

Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, η τράπεζα Πειραιώς εκβιάζει τους εργαζόμενους του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU) που δεν δέχθηκαν να μετακινηθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas», (την πλειοψηφία της ελέγχει η σουηδική «Intrum») ζητώντας να υπογράψουν χαρτί με το οποίο αποδέχονται να εργαστούν «στη νέα εταιρεία με σύμβαση δανεισμού διάρκειας» από τρεις έως και εννέα μήνες. Το Σωματείο υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν την Τρίτη και καλούνται να απαντήσουν μέχρι την Παρασκευή, χωρίς να τους δώσει εγγράφως τους ακριβείς όρους εργασίας «δανεισμού» τους. Καταγγέλλουν ότι παρά την παρέμβαση τους, το υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αρνούνται να επέμβουν.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
|

Σύμφωνα με πληροφορίες  του 902.gr, η τράπεζα Πειραιώς ζητά από εργαζόμενους να υπογράψουν «δήλωση πρόθεσης», με την οποία αποδέχονται να δουλέψουν «στη εταιρεία Intrum Hellas» με «σύμβαση δανεισμού», διάρκειας από τρεις έως και εννέα μήνες. Την Τρίτη κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους η απόφαση – τελεσίγραφο, καθώς τους γνωστοποίησαν ότι πρέπει να έχουν αποφασίσει μέχρι την Παρασκευή, χωρίς να τους δώσει εγγράφως τους ακριβείς όρους εργασίας δανεισμού τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχαν προηγηθεί η πρώτη επιστολή της τράπεζας που ουσιαστικά διατύπωνε τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους του RBU «ή αποδέχεστε τη μετακίνηση ή απολύεστε» και η δεύτερη επιστολή της προς όλους τους εργαζόμενους τους οποίους παρότρυνε να πάνε στην «Intrum Hellas», χωρίς να τους δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για τις εργασιακές συνθήκες που θα συναντήσουν.

«Το μείγμα των εργασιακών σχέσεων στην Πειραιώς είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό»

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος τονίζει  την κυβέρνηση της ΝΔ, τον υπουργό Εργασίας και την ηγεσία του ΣΕΠΕ, επισημαίνοντας πως αρνήθηκαν να παραλάβουν την καταγγελία τους , δείχνοντας ότι δεν επιθυμούν να παρέμβουν για να σταματήσουν τον εργοδοτικό εκβιασμό της τράπεζας Πειραιώς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος:

«Καταγγέλλουμε το υπουργείο Εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ, τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας και την ηγεσία του ΣΕΠΕ οι οποίοι αρνήθηκαν να παραλάβουν την καταγγελία του σωματείου μας που απαιτεί την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για να σταματήσουν οι εκβιασμοί της Τράπεζας Πειραιώς προς τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Διαχείρισης “Κόκκινων” Δανείων (RBU) να μεταφερθούν ως δανειζόμενοι στην εταιρεία “INTRUM” χωρίς να έχουν πάρει καν στα χέρια τους σύμβαση δανεισμού.

Με απίστευτες δικαιολογίες κωλυσιεργούσαν και έκαναν μπαλάκι τα μέλη της διοίκησης του σωματείου μας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου με στόχο να μην κατατεθεί η καταγγελία τουλάχιστον μέχρι την ώρα που τελειώνει το ωράριο της τράπεζας και λήγει η προθεσμία να δηλώσουν οι συνάδελφοι αν θέλουν να μετακινηθούν ως δανειζόμενοι. Εντέλει αρνήθηκαν να παρέμβουν. Αναφερόμαστε στους εκατοντάδες συναδέλφους που αρνήθηκαν να “αποσχιστούν” από τη δουλειά τους στην Τράπεζα Πειραιώς και τώρα εκβιάζονται με το πρόσχημα ότι θα μείνουν χωρίς αντικείμενο δουλειάς στην τράπεζα να πάνε ως δανειζόμενοι στην “INTRUM”.

Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εργασίας, όπως και πριν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί προς όφελος των τραπεζιτών, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους, αφού είναι καθαρό ότι ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες νέες απολύσεις στις τράπεζες με κάθε μορφή. Δεν θα τους περάσει. Θα μας βρουν μπροστά τους στον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις