Οι ηγέτες του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (Movimiento al Socialismo, MAS) του Έβο Μοράλες, θα συναντηθούν την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στο Μπουένος Άιρες, για να συγκαλέσουν τα όργανα επιλογής των δύο κεντρικών υποψηφίων του κόμματος στις ερχόμενες εκλογές. Η νέα συνέλευση θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, και θα αναδείξει τον υποψήφιο Πρόεδρο και τον υποψήφιο Αντιπρόεδρο του MAS στις εκλογές του 2020.

Αυτό ανακοίνωσε χτες, Σάββατο, ο Έβο Μοράλες, από την Αργεντινή όπου βρίσκεται, δείχνοντας την ετοιμότητα του κόμματος και επιβεβαιώνοντας την παρουσία του ως ηγέτη του προεκλογικού αγώνα, και μάλιστα «πιο ελεύθερου να αφοσιωθεί, αφού δε θα είναι υποψήφιος», όπως δήλωσε πρόσφατα.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω του ραδιοφώνου Σαν Γκαμπριέλ, του πρώτου Βολιβιανού μέσου που πήρε συνέντευξη από τον νόμιμο Πρόεδρο της Βολιβίας, από την ημέρα του πραξικοπήματος, στις 10 Νοεμβρίου, μέχρι σήμερα.

«Το MAS πρέπει να είναι έτοιμο να μετέχει στις εκλογές με έναν υποψήφιο που θα εκπέμπει ενότητα. Ήδη συζητούμε τα ονόματα των υποψηφίων, και ελπίζουμε ότι [την Κυριακή] θα φτάσουμε σε συμφωνία».

Η συνέλευση ανάδειξης των υποψηφίων αναμένεται να γίνει στα σύνορα Αργεντινής – Βολιβίας, στην περιοχή Σάλτα, και οι εκλογές στη Βολιβία οφείλουν, βάσει του νόμου, να γίνουν το αργότερο αρχές Απριλίου του 2020. Η κυβέρνηση της Αργεντινής θα βοηθήσει με την οργάνωση και την περιφρούρηση των εργασιών ανάδειξης του διδύμου που θα ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα του MAS, στις οποίες αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότερα από χίλια πολιτικά στελέχη του Κινήματος.

Τα ονόματα υποψηφίων που ανέφερε στη συνέντευξή του ο Έβο Μοράλες είναι τέσσερα. Πλην του – φερόμενου ως επικρατέστερου – κοκαλέρο Ανδρόνικου Ροδρίγες, επανέφερε το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομίας, Λούις Αρκέ, και προσέθεσε τα ονόματα δύο πρώην υπουργών Εξωτερικών, του Ντιέγκο Πάρυ και του Νταβίντ Τσοκεχουάνκα.