Ολόκληρη η συνέντευξη
Έχουμε στο τηλέφωνο τον Λάμπρο Καστρινάκη. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών του ΟΤΕ, για να μας τα πει από την αρχή, για να έχουμε ένα συνολικό από το πώς και γιατί μέχρι το σήμερα και με πράγματα που έχουνε γίνει. Είχαμε συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη, είχαμε επίθεση από την Διοίκηση, είχαμε διάφορα.
Λάμπρο Καλησπέρα.
Καλησπέρα σ’ εσάς και στους ακροατές σας. Και το προηγούμενο θέμα ήτανε κορυφαίο και μόνο που ανατρέξαμε και σε στίχους του Μπρεχτ με τα πέντε θέματα για την αλήθεια, είναι αυτό που καθορίζει και αυτό που θα μιλήσουμε τώρα μόλις. Για τον ΟΤΕ δηλαδή.
Τι να σας πω. Στην ουσία, από τις 15 του Δεκέμβρη έχει βγάλει μία ανακοίνωση η ομοσπονδία μας, ότι η Διοίκηση δεν ερχόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού την είχαμε καλέσει από την αρχή, από τον Μάρτη, Απρίλη και μας είχε απαντήσει ότι “ελάτε να κουβεντιάσουμε τον Ιούλιο”, τον Ιούλιο, με δική μας παρέμβαση πάλι, είχαμε πάρει μία άρνηση γενικότερη να κουβεντιάσει για τη σύμβασή μας, παρά μας έλεγε ότι εγώ πλέον θέλω να κάνω μονοετείς συμβάσεις και δε δέχομαι τα ρήτρα των μη απολύσεων.
Τώρα με όλα αυτά, μιλάμε σε ένα κερδοφόρο ΟΤΕ, υπερκερδοφόρο, θα τα πούμε και μετά.
Λέω ένα σύντομο ιστορικό, τι έχει συμβεί. Φτάσαμε τελικά Σεπτέμβρη, ο Σεπτέμβρης έγινε Δεκέμβρης, η Διοίκηση δεν ερχότανε να κουβεντιάσει. Ο Δεκέμβρης έγινε τελικά 15 Δεκέμβρη. Πήγαμε και στο Υπουργείο Εργασίας, δεν ήθελε να μιλήσει, να συνεχίσει. Πήγαμε πλέον σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ήταν η τρίτη φορά που είχαμε εγγράφως καταθέσει αίτημα για να έρθουμε σε συλλογική διαπραγμάτευση, επίσημη, και πήγαμε στην αμέσως επόμενη λύση, που είναι στην ουσία οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις, αφού βέβαια όλα αυτά συνέβησαν, γιατί είχε προκύψει μία αλλαγή της σύνθεσης της ομοσπονδίας μας, που στην ουσία έφυγε από προεδρείο ΔΑΚΕ και γύρισε σε ένα προεδρείο ΠΑΣΚΕ, μαζί και με τις άλλες παρατάξεις, να είναι υπέρ των κινητοποιήσεων. Δηλαδή μαζί με το ΚΚΕ μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ένα κομμάτι της ΔΑΚΕ και μαζί μ’ εμάς την παράταξη της ΑΣΕ, στην οποία και συμμετέχω. Οπότε είπαμε όλοι ότι: “ως εδώ”, γιατί ειδικά από το 2011 και μετά, είχαμε δώσει σαν ομοσπονδία, δηλαδή οι δύο μεγάλες παρατάξεις που συνυπογράφανε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σαν πρόεδρος και γραμματέας, και το παραδέχονται και σήμερα άλλωστε, ότι εμείς είχαμε δώσει πράγματα στη Διοίκηση, σαν πλάτη ας πούμε, μέσα σε στρατηγικές λανθασμένες κινήσεις της Διοίκησης, για να σώσουμε τον όμιλο, ώστε να μην χτυπήσει στα βράχια μέσα στην κρίση, να σωθούμε και εμείς. Δηλαδή είχαμε δώσει το 12% του μισθού μας οικειοθελώς, μείωση δηλαδή του 12%. Είχαμε δεχθεί περικοπές επιδομάτων της τάξης του 40%, και είχαμε πει ότι αυτό συνέβη για τρεις συνεχόμενες συμβάσεις εργασίας, από το ’11 μέχρι και το 2019 που βρισκόμαστε σήμερα, ’20 πλέον, γιατί είχαμε τότε δώσει έναν όρο, ότι όταν θα έληγε αυτή η σύμβαση και εφόσον η εταιρεία παρέμενε κερδοφόρα, θα επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή θα κάνουμε την επιστροφή στα συν 10, 12%, θα έχουμε αυξήσεις σύμφωνα με τα κέρδη της εταιρείας, προσλήψεις κ.τ.λ. κ.τ.λ.
Τίποτε απ’ αυτά φυσικά, από τη δέσμευση της Διοίκησης μέχρι σήμερα δε συνέβησαν, παρά μόνο οι μειώσεις. Η Διοίκηση είχε υπερκέρδη από το ’11 και μετά μέχρι σήμερα. Επίσημα φετινά είναι σήμερα 42.1% τα κέρδη της. Είναι από τα ανώτατα κέρδη σε ευρωπαϊκή κλίμακα και όχι σε πανελλήνια. Έχει 55% μείωση λειτουργικώς, μάλλον 55% μείωση εργασιακού κόστους ενώ την ίδια στιγμή έχει 55% μείωση λειτουργικού κόστους, δηλαδή σημαίνει ότι την ίδια στιγμή κερδίζει δυο φορές. Δηλαδή, για να μη λέμε νούμερα και μπερδεύουμε τον κόσμο, την ίδια στιγμή ας πούμε που διώχνει κόσμο, ο υπολειπόμενος κόσμος καλείται να παράγει και για τον κόσμο που έχει φύγει, και το καταφέρνει αυτό. Και ενώ γίνονται αυξήσεις στα τιμολόγια κι αυτά, και έχει και μεγαλύτερα κέρδη.
Ναι και να προσθέσω σε αυτό κάτι το οποίο το έχουμε σχεδιάσει με άλλες αφορμές. Υπάρχει τεράστιο μισθολογικό χάσμα, σωστά; Νομίζω η παράταξή σου το έχει αναφέρει πολλές φορές.
Αυτό είναι το μεγαλύτερό μας επιχείρημα. Φυσικά στον καπιταλισμό αυτό είναι του κάθε εργάτη το μεγαλύτερό του επιχείρημα, και στις ακραίες του εκφάνσεις, όπως στη δική μας, δε μπορεί την ίδια στιγμή που έχουμε μισθούς απ’ τα τηλεφωνικά κέντρα των 200, 300, 400 ευρώ με ελαστικότατες σχέσεις εργασίας και μέχρι και τους τεχνικούς πεδίου εξειδικευμένου στα 580 και στα 650 ευρώ τριετίας, τετραετίας, πενταετίας εργαζόμενος, εξειδικευμένος και εκπαιδευμένος αντίστοιχα, δηλαδή με πτυχίο, την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΟΤΕ, επίσημα και καταγεγραμμένα στους ισολογισμούς και στις οικονομικές αναφορές, έχει 1.665.000 ευρώ μισθό το χρόνο.
Ο κύριος Τσαμάζ. Σωστά;
Ο κύριος Τσαμάζ, ναι.
Πόσο βγαίνει το μήνα αυτός;
Η ουσία είναι, ένα πακέτο τριών παραγόντων. το ένα τρίτο από αυτά είναι ο κύριος μισθός του για το χρόνο.
Συγνώμη. Ξαναλές λίγο το νούμερο να διαιρέσω διά δώδεκα;
Ναι, για διαίρεσε Κωνσταντίνε. Πόσο βγαίνει; Έχουν τα διευθυντικά στελέχη, γενικούς διευθυντές. Το νούμερο ότι παίρνουν ενάμιση χιλιάρικο την ημέρα.
Εντάξει. Πίνω λίγο νερό εγώ για να συνέλθω.
Εμείς ζητάμε λοιπόν, κάποιους μισθούς αξιοπρέπειας. για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Σωστούς. Ούτε τους μισθούς πείνας που δίνουν αλλά δε ζητάμε διχίλιαρα και τριχίλιαρα που νομίζανε κάποιοι, όταν εντέχνως χαρακτηρίζανε τον ΟΤΕ σαν ρετιρέ και ότι δεν έχουν ανάγκη, αυτοί είναι καλά, παίρνουν καλά χρήματα και όλα καλά.
Αυτό για να σε διακόψω, επειδή το έχουμε δει και εμείς, γενικά υπάρχει αυτή η παρανόηση, γίνεται και στις τράπεζες, στους εργαζόμενους των τραπεζών. Όταν έχει τύχει να γράψουμε για τους εργαζόμενους των τραπεζών π.χ. και στο θέμα της Πειραιώς, το πρόσφατο, και στο θέμα της Εθνικής με το Ταμείο της επικούρησης, το ΛΑΠΕΤΕ, υπήρχαν σχόλια από ανθρώπους κοντά σε μας, που λέγανε ότι αυτοί είναι ρετιρέ. Γιατί αυτοί δουλεύουνε στην τάδε. Δεν ξέρω πώς το νομίζει ο κόσμος για εσάς, επειδή σου λέει είναι μεγάλη εταιρεία, εντάξει, πολυεθνική, θα παίρνεις κι εσύ κάποια λεφτά. Για τις τράπεζες όλους τους έχουνε, νομίζουν ότι δουλεύουνε μικροί Στουρνάρες μέσα σε κάθε ταμείο στην τράπεζα.
Θα δώσω πάσα στον Κωνσταντίνο, γιατί δένει πάρα πολύ με όλη τη λογική που είχατε στην προηγούμενη κουβέντα σας, που σας άκουγα, σχετικά με το πώς σχολιάζει ο κόσμος απ’ τα σόσιαλ μίντια από τον καναπέ εκ του ασφαλούς, χωρίς να έχει κάτσει να ανατρέξει, να κάνει μια στοιχειώδη έρευνα ρε αδερφέ. Δηλαδή να πει: “κάτσε να δω ρε παιδί μου, πόσος κόσμος υπήρχε παλιά στις τράπεζες, που λένε, που υπήρχαν 50.000, πού οδεύουν οι τράπεζες τώρα, που τείνουν να τον κάνουν 25.000, δηλαδή να έχουν κάνει τις μισές απολύσεις, σε τι κατηγορία μισθών είναι. Δηλαδή είναι τα δεδομένα πολύ αντίστοιχα και η τρομοκρατία πολύ αντίστοιχη, που παίζει αντίστοιχα στις εργασιακές σχέσεις και των τραπεζών και του ΟΤΕ και άλλων ΔΕΚΟ. Εμείς πλέον δε θεωρούμαστε ΔΕΚΟ φυσικά από το 2008 και μετά, που έγινε το μεγάλο κομμάτι της ιδιωτικοποίησης, έτσι; Εγώ έχω μπει με τον τελευταίο διαγωνισμό το 2006. Τον τελευταίο δημόσιο διαγωνισμό. Και πρόλαβα και ένα κομμάτι του ΟΤΕ δημόσιο το ’06 μέχρι το ’08. Από το ’08 και μετά όλα τα κομμάτια φεύγανε τάχιστα. Το τελευταίο που έφυγε και επί ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε το 10% το τελευταίο, έφυγε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι. Είχε μείνει ένα 5. Το 5 το δώσαμε ή ακόμα; Έχουμε χάσει και τη μπάλα.
Το 5 που έχει μείνει είναι 1% για το ελληνικό δημόσιο και ένα 4% σε θεσμικό φορέα, που είναι το ΕΦΚΑ.
Προφανώς είναι και ειρωνεία, γιατί όντως, αυτό το πράγμα με τον ΟΤΕ είναι τραγική ειρωνεία μάλλον.
Έχει απεμπολήσει τα τελευταία δύο χρόνια, εντός ΣΥΡΙΖΑ διακυβέρνησης, έχει απεμπολήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που ασκούσε το ελληνικό κράτος, γιατί υπήρχαν κάποια βέτο στις συμφωνίες, με το τελευταίο 15% που πουλήθηκε, έχει απεμπολήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που μπορούσε να ασκήσει το βέτο η κυβέρνηση, και το στρατηγικό παράγοντα σε στρατηγικούς τομείς, να κάνει επιλογές και έχει χάσει έτσι αντίστοιχα και το κομμάτι των μετόχων που είχε στο διοικητικό του συμβούλιο η ελληνική κυβέρνηση. Βέβαια, αυτοί που το έχουν αγοράσει είναι το γερμανικό κράτος. Να μην ξεγελιόμαστε.Είναι η Doitsetelecom που είναι μια μετοχοποιημένη ιδιωτική εταιρεία του γερμανικού κράτους, με μια πρωτοκαθεδρία από τη γερμανική τράπεζα και το γερμανικό κράτος, γύρω στο 45% αν δεν κάνω λάθος.
Νομίζω είναι λίγο πιο κάτω. Επειδή το έβλεπα πρόσφατα.
Δεν το έχω πρόχειρο και φρέσκο. Το θυμάμαι από παλαιότερα αυτό το νούμερο που λέω.
Είναι 32 όπως το είχα δει τελευταία φορά. Αλλά είναι μεγαλομέτρηση.
Είναι και ένα άλλο ποσοστό. Είναι συν 12 αν δεν κάνω λάθος. Που το ένα κομμάτι είναι του γερμανικού κράτους και το άλλο κομμάτι είναι της γερμανικής Deutsche Βank
Ναι, ναι, της ομοσπονδιακής τράπεζας. Τέλος πάντων. Μικρή η διαφωνία, ίσως μπορεί να κάνω κι εγώ λάθος. Πάντως όντως είχε και πλάκα πάλι εντός εισαγωγικών, νομίζω λίγο πριν τις γιορτές ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε μια συνέντευξη σε μια γερμανική εφημερίδα και έλεγε ότι “εμείς θέλουμε και άλλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η Fraport και η Deutsche Telekom. Και έχει «πλάκα γιατί και οι δύο εταιρείες αυτές είναι κρατικές.
Είναι κρατικές και γερμανικές. Ήθελε να πει ότι θέλουμε να γίνουμε και άλλο κράτος γερμανικό. Αυτό ήθελε να πει μάλλον.
Συν ότι μ’ αυτά που έχουν βγει και είχαμε ένα μερίδιο σ’ αυτό και για τη Fraport αλλά και παλιότερα για τον ΟΤΕ – βλέπε Siemens κλπ – δεν τις λες και επιτυχίες όπως έγιναν, και σίγουρα από ότι φαίνεται γιατί ο ΟΤΕ είναι μια κατάσταση… δεν έγινε τώρα η ιδιωτικοποίηση, είναι αυτό το πετυχημένο. Και έχεις εδώ τους εργαζόμενους που κάνουν απεργία επί τόσες μέρες, βλέπεις το μισθολογικό χάσμα, βλέπεις με πόσα ζούνε, λέει και ο Λάμπρος από τα 200 μέχρι τα 650, ανάλογα κιόλας, αν είσαι τυχερός στα 650 και καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτή η ανάπτυξη μέσα από αυτό το μοντέλο.
Μπορώ να δώσω Θάνο συγκεκριμένα στοιχεία γι’ αυτό. Να πω δηλαδή – και είναι πάρα πολύ διασταυρωμένα – μπορώ να πω ότι οι υπάλληλοι στον ΟΤΕ, παλιοί και νέοι, στον ΟΤΕ μιλάω τώρα, είναι 7.760 ακριβώς. Έχουμε έξτρα 1.940 που είναι στην Cosmote. Συνεπώς έχουμε ένα σύνολο 9.700 εργαζομένων. Επίσης, έχουμε 4.500 εργαζόμενους στην E-value και 1500 περίπου στην Melon, στην Man Power και αλλού. Αυτά δηλαδή μιλάμε – κάνουμε μία σούμα – είναι γύρω στους 6.000 σε δουλεμπορικές.
Ναι, ναι για να καταλαβαίνει και ο κόσμος Melon, Man Power κλπ νοικιάζουν εργαζόμενους.
Ακριβώς. Οπότε, στον ΟΤΕ στον όμιλο – μιλάμε για πραγματικά δεδομένα πλέον – το δωδεκάμισι που έχω αναφέρει και εγώ, μίλαγα για ΟΤΕ, ΟΤΕ και Cosmote, μιλάμε για 15.500 εργαζόμενους. Στους 15.500 εργαζόμενους αυτούς, οι 2.000 είναι συνολικά οι προϊστάμενοι μέχρι και τον Τσαμάζ. Οι 1.000 είναι περίπου υπεύθυνοι έργου. Οι 684 είναι προϊστάμενοι τμήματος, οι 211 είναι υποδιευθυντές, οι 87 είναι διευθυντές, οι 20 είναι γενικοί διευθυντές και είναι και ένας ο Τσαμάζ με το ποσό που είπαμε. Αυτοί. Αυτοί τώρα είναι σύνολο, μόνο τα επιδόματά τους που παίρνουν της ευθύνης, δηλαδή μόνο το επίδομα θέσης που λέμε αλλιώς – εμείς από τα επιδόματά μας έχουμε κόψει, αυτοί από τα επιδόματα θέσης τους δεν έχουν κόψει – κοστίζουν 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Χωρίς να υπολογίζουμε το ανώτατο management, που είναι 21 άτομα, δηλαδή 20 γενικοί διευθυντές μαζί με τον Τσαμάζ που είναι περίπου άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για τεράστια ανισότητα. Δηλαδή και αυτοί που μπορεί να λένε ότι ο ΟΤΕ είναι ρετιρέ ίσως έχουν στο νου τους κάποιον διευθυντή, κάποιον υποδιευθυντή γνωστό, φίλο αλλά όχι εργαζόμενο.
Πώς καλύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης η απεργία;
Λοιπόν, αγαπητέ Κωνσταντίνε θα σου πω ότι από τις 15 του μήνα που βγήκε το πρώτο δελτίο τύπου μας και μέχρι εχθές τηλεοπτικά δεν είχε παίξει ούτε δευτερόλεπτο. Εχθές προς τιμήν τους η ΕΡΤ3 πρώτα, πριν γίνουν οι συλλήψεις, είχε περάσει το πρωί με αγαπητούς συναδέλφους εκεί και συντρόφους και συναγωνιστές από τον καιρό του μαύρου της ΕΡΤ που ήμασταν όλοι μαζί, γιατί τα θυμόμαστε και αυτά και από εκεί έχουμε κάνει φοβερούς δεσμούς και όλοι και μαζί θυμόμαστε τον Κωστή τον Εφήμερο γιατί είχαμε μαζί ίδιους καημούς στο τι σημαίνει δημοσιογραφία και τι σημαίνει αλήθεια και πώς μεταδίδεται και όταν έπεσε το μαύρο της ΕΡΤ, γιατί βρισκόμασταν όλοι μαζί σ’ αυτόν τον αγώνα. Από εκεί λοιπόν ο αγαπημένος Στέλιος Νικητόπουλος μαζί με ομάδα και των δημοσιογράφων και άλλων συναδέλφων εκεί στην ΕΡΤ3 το βγάλανε, από εκεί το πήρε η ΕΡΤ και από εκεί και πέρα πλέον δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι και γι’ αυτό ο Κοτσαμπουγιούκης που είναι ο περιφερειακός προϊστάμενος της Βορείου Ελλάδας έκανε την μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ότι δήθεν εμποδίζουν συναδέλφους να δουλέψουνε και πήγε και έκανε η αστυνομία τις συλλήψεις της. Πέντε συλλήψεις συνδικαλιστών εκλεγμένων και εργαζομένων. Δηλαδή, τώρα φάνηκε.
Εγώ το έγραψα και αλλιώς, ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος και τελικά αυτό αποδείχθηκε σήμερα. Γιατί η συμμετοχή του κόσμου στην απεργία σήμερα ήτανε… όχι ότι δεν απεργούσε, είναι ότι βρισκόταν και σ’ όλα τα σημεία του αγώνα, περισσότερος κόσμος. Τον πώρωσε ότι έβαλε η κυβέρνηση ή η διοίκηση του ΟΤΕ την αστυνομία να πάει να καταστείλει τους αγώνες με τη γελοία δικαιολογία της διατάραξης της κοινής ησυχίας.
Είναι λίγο σαν το μαύρο της ΕΡΤ. Είναι από αυτά που τα κάνεις για μαγκιά αλλά έρχονται λίγο μπούμερανγκ. Άμα το παρακάνεις με την μαγκιά υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.
Είναι αυτό που βγαίνει ο μάγκας και λέει: “τώρα θα σου δείξω εγώ τι θα πάθεις” και γελάνε οι άλλοι από πίσω.
Τι συμμετοχή έχετε στην απεργία; Γιατί διαβάζω στην ανακοίνωση του ΟΤΕ ότι προσπαθείτε εσείς οι συνδικαλιστές οι κακοί να την επιβάλετε με εκβιαστικό τρόπο.
Ναι. Κοίταξε να δεις. Η συμμετοχή είναι σχεδόν καθολική. Αν εξαιρέσουμε το κλείσιμο του χρόνου που είχαν αναγκάσει και έπαιξε και μεγάλη προπαγάνδα της διοίκησης σ’ αυτό, είχαν αναγκάσει τους εργαζόμενους από πριν για να τελειώσουν τις άδειές τους πριν ανακηρυχθεί η απεργία και είχαν βάλει πολλοί άδειες και έπαιξε μεγάλη προπαγάνδα μετά στο ότι δεν επιτρέπεται να ακυρώσεις την άδεια, ενώ επιτρέπεται και είναι και νόμιμό σου δικαίωμα και κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και το 1264 νόμο του κράτους, να βάλεις απεργία αντί για άδεια και μάλιστα θα την πληρωνόσουν κιόλας μετά την άδεια γιατί λήγει ο χρόνος. Ή μπορούσε να ‘βρισκε ας πούμε ο ΟΤΕ μια συνεννόηση με την επιθεώρηση εργασίας να την παρατείνει στον επόμενο χρόνο. Λοιπόν, από αυτό μόνο λίγο στην αρχή είχαμε κάποιες απώλειες, τώρα όμως αυτές οι απώλειες δεν υπάρχουν. Όλοι είναι με πάρα πολλά άτομα, δηλαδή η απεργοσπασία να στο πω αλλιώς είναι της τάξης του 6 με 10%, είναι η εκτίμηση που έχω εγώ για εδώ, μπορεί αλλού να ακουμπάει και το 100%.
Η συμμετοχή λες.
Ναι. 90% και πάνω πάντως. 90 και πάνω σίγουρα.
Εντάξει είναι συντριπτικά ποσοστά. Μας λες πάντως ότι έχετε τόσα πολλά στελέχη, οπότε μάνι – μάνι αυτοί μαζεύουν ποσοστό, να σου πω την αλήθεια.
Κοίταξε αυτά τα στελέχη προφανώς και δεν είναι απεργοί. Μόνο και μόνο να σου ανακηρύξω εγώ τους απεργοσπάστες των Χανίων μόνο τα στελέχη να μου βάλεις αμέσως – αμέσως έχεις φτάσει στο 4-5%. Οπότε άλλα 5 και αυτό είναι.
Πάντως έχει ένα ενδιαφέρον ότι συμφωνείτε σε κάτι με την ανακοίνωση της διοίκησης βλέπω, με αφορμή αυτό που λέει ότι θέλετε να φέρετε – εσύ μας είπες ότι από την κρίση έχετε κάνει υποχωρήσεις και έχετε βάλει πλάτη για να το θέσω έτσι..
Ναι οι δύο κυρίαρχες ηγεσίες της ομοσπονδίας των σωματείων, δηλαδή ΠΑΣ και ΔΑΚΕ στην ουσία ναι.
Ναι, δεν σημαίνει ότι συμφωνούσαν όλοι μ’ όλο αυτό αλλά αυτό αποφάσισαν οι εργαζόμενοι.
Ακριβώς, ποτέ δεν συμφωνούσαμε όλοι, προφανώς.
Λέει να επιβάλουν όρους οι εργαζόμενοι που θα φέρουν τον ΟΤΕ 20 χρόνια πίσω. Εσύ μας έλεγες ότι θέλετε να το πάτε 10 χρόνια πίσω μια που υπάρχει κερδοφορία κλπ. Δεν είναι κακό να πάει 10 χρόνια πίσω το μισθολογικό σας καθεστώς να φανταστώ.
Όχι βέβαια. Μα κοιτάξτε να δείτε….
Δηλαδή συμφωνούνε και οι δύο αλλά με άλλα πράγματα.
Ναι, αν γυρίσουμε πίσω πραγματικά με τις…καταρχάς πέρα από τα νόμιμα, έχει κόψει και παράνομα πράγματα η διοίκηση και την έχουμε στα δικαστήρια γι’ αυτό. Πέρα από τις 3ετίες που δέχτηκε το σωματείο να τις κόψει μετά την τρίτη 3ετία, αυτό που έχει κάνει το μνημόνιο, δηλαδή στην ουσία σ’ όλα τα εργασιακά που δεν είχε ισχύσει από την αρχή, ίσχυσε πιο μετά, είχε αποφασίσει από μόνη της να κόψει και στους νεότερους τις 3ετίες από την πρώτη, και δεν είναι οι μόνιμοι στον ΟΤΕ, είναι και οι απ’ έξω. Δηλαδή δεν δίναν ούτε την πρώτη 3ετία, ούτε την 2η, ούτε την 3η. Δεν ξέρω άμα το ξέρετε αυτό. Είναι πάρα πολλοί εργαζόμενοι στα δικαστήρια και όχι μόνο από τον ΟΤΕ, γιατί ο ΣΕΒ ήταν πρωτοπόρος σ’ αυτό. Είχε πει στους υπηκόους του επιχειρηματίες ότι αφού είπαν για τις 3ετίες έτσι κόφτες όλες. Οπότε έχει γίνει ένα μεγάλο θέμα εκεί και είμαστε στα δικαστήρια γι’ αυτό. Όχι εμείς μόνο! Πάρα πολλοί εργαζόμενοι.
Λάμπρο κάπου εδώ θα πρέπει να κλείσουμε. Έχει τελειώσει ο χρόνος μας. Κάτι τελευταίο. Έχετε δηλώσει ότι η απεργία σας είναι μέχρι τις 12 Ιανουαρίου; Οι κινητοποιήσεις;
Η απεργία είναι μέχρι τις 12 Ιανουαρίου εξαρχής ορισμένη και είπαμε ότι η διοίκηση του σωματείου αποφάσισε πλειοψηφικά ότι θα πάμε σε 3μερη στάση εργασίας την ημέρα την Δευτέρα που θα έχουμε στην ουσία το κάλεσμα στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο Υπουργείο Εργασίας, για να δούμε για τις απολύσεις και για τα θέματα το αν θα έρθει η διοίκηση για να γίνει αυτή η αλλαγή, γιατί όταν την καλέσαμε από τις 30 του μήνα, στις 31 για να πάρει πίσω τις απολύσεις όταν πήγαμε στο Υπουργείο Εργασίας είπε ότι “Δεν μπορώ. Είμαι στο εξωτερικό. Έχω όλα μου τα στελέχη στο εξωτερικό ή δεν είναι στην Αθήνα. Εγώ μπορώ να κλείσω ραντεβού σε εσάς στις 13 του μήνα”. Δηλαδή, η διοίκηση μας έχει πάει τόσο μακριά. Εμείς πήγαμε και ζητήσαμε όλους τους νόμιμους τρόπους συζήτησης αλλά αυτό το έφτασε η διοίκηση τόσο μακριά. Θα δούμε από εκεί και πέρα. Θα κάνουμε συνελεύσεις στους χώρους και θα δούμε μετά αν θα κλιμακώσουμε περαιτέρω ή αν η διοίκηση πάρει πίσω τις απολύσεις, θα έχουμε μια σωστή συλλογική σύμβαση που να εξισώνει όλους τους εργαζόμενους στο ίδιο επίπεδο. Όπως λέει το μήνυμά του άλλωστε: «ένας κόσμος καλύτερος για όλους». Έτσι λέει ο ΟΤΕ.
Πολύ σωστό! Να και κάτι ακόμα στο οποίο συμφωνείτε! Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον αγώνα σας, κουράγιο να έχετε.
Να ‘στε καλά. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Και εμείς θα το λέμε. Θα το μεταφέρουμε αυτό που κάνετε.
Να ‘στε καλά, ευχαριστούμε. Το ξέρουμε άλλωστε.
Να σαι καλά.
Καλό απόγευμα. Γεια σας.