Χιλιάδες φοιτήτριες δεν παρακολούθησαν τα μαθήματα το σαββατοκύριακο διαμαρτυρόμενες για τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευθεί και για την κακή μεταχείριση που αντιμετωπίζουν από τις αρχές του πανεπιστημίου.
 
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν διαμαρτυρία που είχε γίνει νωρίτερα, την περασμένη Τετάρτη, στο πανεπιστήμιο Κινγκ Χαλίντ, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες τραυματίες.
 
Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν όταν το πανεπιστήμιο διέκοψε τις υπηρεσίες για την καθαριότητα, λέγοντας ότι οι φοιτητές θα πρέπει να φροντίζουν οι ίδιοι ώστε να είναι πιο καθαροί οι χώροι.
 
Μια φοιτήρια είπε ότι αιτία για το μποϊκοτάζ είναι «η συσσώρευση των σκουπιδιών και η κακή μεταχείριση των φοιτητών από τις αρχές του πανεπιστημίου».
 
Πλάνα από βίντεο που ανέβηκαν στο YouTube δείχνουν περί τους 200 φοιτητές από το αδελφό πανεπιστήμιο αρρένων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν επίσης για τις κακές υπηρεσίες και ζητούσαν να απομακρυνθεί ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Κινγκ Χαλίντ.
 
Ο Αμπντέλ Καρίμ αλ-Χουνάϊνι, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Ασίρ, είπε ότι κατά την γνώμη του οι φοιτητές και στα δύο ιδρύματα έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Πρόσθεσε ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να δημιουργήσουν μια επιτροπή για να εξετάσει τα αιτήματά τους.
 
Η Σαουδική Αραβία επενδύει μεγάλα ποσά στην εκπαίδευση, για να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία στους νέους. Το 70% του πληθυσμού των 19 εκατομμυρίων είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών.
 
Ακτιβιστές και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών ζητούν εδώ και καιρό από την Σαουδική Αραβία να δώσει περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες, οι οποίες απαγορεύεται να ταξιδεύουν, να εργάζονται, να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση χωρίς την άδεια ενός άνδρα συγγενή, ή ακόμα και να οδηγούν.