Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το πρωί της Δευτέρας προέβη σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφορικά με τη δεύτερη φάση της πανδημίας, εμμένοντας στη γραμμή της ατομικής ευθύνης, που η κυβέρνηση προωθεί από την έναρξη της καραντίνας. Φαίνεται ότι στη δεύτερη φάση, με το άνοιγμα εκ νέου τομέων της οικονομίας, η κυβέρνηση εναποθέτει το βάρος της πανδημίας ξανά στην ατομική ευθύνη των πολιτών αλλά και τη συλλογική ωριμότητα», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πιο συγκεκριμένα ο Στ.Πέτσας, στις δηλώσεις του, με αφορμή την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, τόνισε ότι αυτά θα πρέπει να λειτουργούν όπως είπε, «πάντοτε με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας ως προς τον αριθμό των ατόμων σε κάθε χώρο και τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «από σήμερα 11 Μαΐου το ένα τρίτο περίπου των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ Λυκείου που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου».

Ειδικότερα όσον αφορά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, για τα οποία παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα περί υγειονομικής ασφάλειας, ο Στ.Πέτσας σημείωσε ότι «σε ό,τι αφορά τους κανόνες λειτουργίας, οι τάξεις χωρίζονται στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτροπής ώστε να μην υπερβαίνουν τους 15 σε κάθε αίθουσα και φροντίζοντας να υπάρχει απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ τους».

Σε σχέση με τον δημόσιο τομέα είπε ότι επιστρέφει στην εργασία του το 70% των δημοσίων υπαλλήλων βάσει των μέτρων που έχει υποδείξει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Πρόσθεσε ακόμα ότι η προσέλευσή τους γίνεται σταδιακά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναφέρθηκε επίσης και στο ότι «επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά ή μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται και για τους αυτοπασχολουμένους με έγγραφη δήλωση των ιδίων».

Ατομική ευθύνη, συλλογική ωριμότητα και οργανωμένες συγκεντρώσεις βλέπει ο Πέτσας

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά το δεύτερο στάδιο της πανδημίας «πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει, όπως έγινε μέχρι σήμερα, η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα». Σημείωσε ακόμα ότι «είναι δύο στοιχεία που μας έφεραν μέχρι εδώ και θα αποτρέψουν ενδεχόμενο πισωγύρισμα που θα είχε τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Γι αυτό απαιτείται απ’ όλους αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, των αποστάσεων και της αποφυγής συγχρωτισμού.

Συνεχίζοντας το αφήγημα περί οργανωμένων συναθροίσεων στις πλατείες, στις οποίες τις προηγούμενες ημέρες είχε υπάρξει βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «όσοι καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις, θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, το κοινωνικό σύνολο. Προσβάλλουν βάναυσα την πλειονότητα των Ελλήνων που επιδεικνύουν υποδειγματική πειθαρχία, ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός, ο κορονοϊός, προδίδοντας όλους εκείνους που δίνουν μάχες για να σώσουν και σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές».

Επιπροσθέτως είπε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια μέσω επικοινωνίας και αποστολής μηνυμάτων, με σκοπό να πειστούν όλοι και να αποτραπούν λάθος συμπεριφορές και ανεύθυνες αποφάσεις.

Αναμόρφωση του συστήματος υγείας μέσω…δωρεών

Ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στον τομέα της δημόσιας Υγείας επιχείρησε να δώσει ορισμένα στοιχεία για την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση διεξάγει προσπάθεια προσέγγισης του ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά τις ΜΕΘ. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε την αύξηση των ΜΕΘ από 565 που υπήρχαν προ δυόμιση μηνών, στις 1000 που όπως είπε λειτουργούν σήμερα. Πρόσθεσε επιπλέον ότι για το σχεδιασμό των κλινών νέων μονάδων Εντατικής Θεραπείας ορίστηκε επιστημονική επιτροπή, η οποία θα μελετήσει τα δεδομένα και θα κάνει σχετική εισήγηση με γνώμονα τη λειτουργικότερη χωροθέτηση σε υπάρχουσες ή νέες κτιριακές νοσοκομειακές δομές.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή η διαδικασία της ενίσχυσης του συστήματος υγείας περνά και μέσα από τις δωρεές από ιδρύματα, φορείς και ιδιώτες. όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπήρξαν δωρεές τόσο υλικών, όσο και χρηματικών ποσών στην προσπάθεια αυτή. «Μέχρι σήμερα είχαμε δωρεές από 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες αλλά και από κράτη όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», είπε.

Αναλυτικότερα ο Στέλιος Πέτσας ισχυρίστηκε ότι οι δωρεές αυτές ξεπερνούν τα 89 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 40 αφορούν ιατρικό εξοπλισμό, τα 24,2 εκατομμύρια αφορούν μέσα ατομικής προστασίας, ενώ άλλα 12,5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επιπλέον 226 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, περίπου 8,8 εκατομμυρίων ευρώ για τις οποίες προχωρούν όπως είπε οι σχετικές διαδικασίες.

Μνημόνιο μεταμφιεσμένο σε «άνευ όρων» στήριξη

Αναφορικά με την Οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι την Παρασκευή συνεδρίασε το Eurogroup, «που κατέληξε σε συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης από όσες χώρες ζητήσουν τις φθηνές πιστοληπτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ο μηχανισμός αυτός θα είναι άμεσα διαθέσιμος και με τους ίδιους όρους για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Θα ‘ χει ευνοϊκούς όρους χωρίς μνημόνιο. Μπορεί να ενεργοποιηθεί από τα κράτη μέλη που θα θελήσουν να τον αξιοποιήσουν από την 1η Ιουνίου ενώ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022».

Παρά τους ισχυρισμούς ωστόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου, το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της Παρασκευής, μπορεί να μην κάνει ευθέως αναφορά σε μνημόνιο, αποσαφηνίζει ωστόσο ότι όσες χώρες αιτηθούν στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θα είναι υπό παρακολούθηση και εποπτεία, με τους όρους του Μηχανισμού, δηλαδή θα απειλείται με την επιβολή μνημονιακών όρων, σε κάθε «παρέκκλιση» από τις οδηγίες του Μηχανισμού.

«Συμφωνούμε ότι η παρακολούθηση και η εποπτεία θα πρέπει να είναι ανάλογες της φύσης του σοκ που προκλήθηκε από την COVID-19 και ανάλογη με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση του προγράμματος Pandemic Crisis Support, σε ευθυγράμμιση με το πλαίσιο της ΕΕ και τις σχετικές οδηγίες του ESΜ», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ άλλων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε επίσης ότι αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για τον κόσμο της εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, «η ολοκλήρωση και εφαρμογή του προγράμματος SURE για την ενίσχυση εργαζομένων, όπως και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων».

Eurogroup: Έγκριση για τον μηχανισμό δανείων λόγω κορονοϊού μέσω ESM, με «μεταμφιεσμένους» μνημονιακούς όρους