Η σημερινή ήταν η αιματηρότερη ημέρα στο Ιράκ σε διάστημα περίπου ενός μήνα.
 
Το Ιράκ θα φιλοξενήσει τη σύνοδο αυτή για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια.
 
Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στην ιερή σιιτική πόλη Κερμπάλα, του νοτίου Ιράκ, όπου σε διπλή βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 48.
 
Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στη Βαγδάτη και στις πόλεις Κιρκούκ, Μπαΐτζι, Σαμάρα, Τουζ Χουμάρτο, Ντακούκ και Ντιλουίφια στο βόρειο Ιράκ, στη Ράμαντι (δυτικά) και στις πόλεις Χίλα, Λατίφια και Μαχμουντίγια (νότια). Η αστυνομία εξουδετέρωσε βόμβες στη Μπακούμπα και τη Φαλούτζα.
 
Στόχος των περισσοτέρων εκ των επιθέσεων ήταν φυλάκια και περίπολοι της αστυνομίας.
 
Εννέα χρόνια από τη νατοϊκή εισβολή στη χώρα
 
Στο μεταξύ, παγιδευμένο αυτοκίνητο, το οποίο είχε στόχο αστυνομική περίπολο στη Μαχμουντίγια του νοτίου Ιράκ, εξερράγη, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας δώδεκα, ενώ κατά την έκρηξη ενός ακόμα παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον κυβερνήτη της επαρχίας 'Ανμπαρ σκοτώθηκε ένας εκ των φρουρών της ασφάλειάς του και τραυματίσθηκαν οχτώ άνθρωποι.
Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται κατά την 9η επέτειο της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη.
 
Οι ιρακινές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι η αλ-Κάιντα θα επιχειρήσει να “προκαλέσει χάος” με την ευκαιρία αυτή. Για την ασφάλεια στη διάρκεια της συνόδου έχουν επιστρατευτεί χιλιάδες άνδρες των δυνάμμεων της τάξης.